Vocht in de knie
Knie effusie, hydrops knie

Vocht in de knie of rondom het kniegewricht komt vaak voor. In de meeste gevallen is dit een directe reactie van het lichaam op een blessure of een ontsteking in of rond de knie. De medische naam is hydrops van de knie.


Hoe ontstaat vocht in de knie?

Meestal is vocht in de knie een teken dat er schade is. Zoals een verrekte knieband, gescheurde meniscus, gescheurde kruisband of knieschijf uit de kom. Dit zijn allemaal voorbeelden van blessures waarbij vocht in de knie een van de eerste kenmerken is. De knie voelt instabiel (onzeker) aan en de pijn neemt toe bij beweging en belasting van de knie.

Door het vocht in de knie lukt het buigen en strekken van de knie niet of niet volledig. De combinatie van vocht in de knie, warmte, roodheid en pijn aan de voorkant van de knieschijf kan wijzen op een gewrichtsontsteking of slijmbeursontsteking van de knie.

De combinatie van ochtendstijfheid en/of kraakgeluiden (crepitaties) bij het bewegen van de knie en een hogere leeftijd, wijst op artrose. Hierbij is het gewrichtskraakbeen in kwaliteit en dikte afgenomen.

Hoe wordt de oorzaak van vocht in de knie vastgesteld (gediagnosticeerd)?

Het stellen van een diagnose gebeurt op basis van een vraaggesprek tussen de fysiotherapeut of dokter en de patiënt over het ontstaan van de klachten en meerdere lichamelijke tests. Deze tests zijn bedoeld om schade aan kniebanden, meniscus of kraakbeen op te sporen.

Bij twijfel kan het nodig zijn om een röntgenfoto of MRI-scan te maken om de oorzaak van de dikke knie te achterhalen. Wanneer de knie erg dik is, staat deze vaak een beetje gebogen. Dit is de ‘stand van Bonnet’. Deze houding is het minst pijnlijk en geeft de zwelling het meeste ruimte.

Om het vocht in de knie verder te onderzoeken, kan een arts een gewrichtspunctie uitvoeren. Via een naald zuigt de arts het vocht uit de knie dat vervolgens wordt onderzocht op ontstekingswaarden. Een gewrichtspunctie geeft vaak direct verlichting van de pijn. Het vocht is immers weg of minder. Helaas is dit meestal slechts van korte duur en keert het vocht weer terug zolang de oorzaak niet is verholpen.

Behandeling van vocht in de knie

Om het vocht in de knie te verminderen, is het verstandig om de knie minder te belasten. Regelmatig rust nemen en het been hoog leggen, helpen om de pijn en de zwelling te verminderen. Zodra het kan, is het goed om de belasting weer langzaam op te bouwen.

Als de oorzaak van het vocht in de knie duidelijk is, start de behandeling. In het geval van een gewrichtsontsteking of slijmbeursontsteking worden meestal ontstekingsremmers en rust voorgeschreven. Bij schade aan de kniebanden of de meniscus is soms een operatie nodig om de functie van de knie te herstellen.

Als er geen operatie nodig is, bestaat de behandeling vooral uit oefentherapie bij de fysiotherapeut. De oefeningen zijn dan gericht op het versterken van de spieren rondom de knie. Dit heeft als doel de functie van het kniegewricht te verbeteren.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF