Discopathie

Discopathie is een aandoening van de discus intervertebralis (tussenwervelschijf). Letterlijk vertaald betekent het ‘ziekte’ (pathie) van de ‘tussenwervelschijf’. Als gevolg van slijtage ontstaan scheurtjes in de vezels van de tussenwervelschijf en dat veroorzaakt pijn. Bij een grote scheur kan de inhoud van de tussenwervelschijf naar buiten treden. In dat geval is er sprake van een hernia.

rug wervelkolom wervel tussenwervelschijf wervel discus zijaanzicht


Wat is een tussenwervelschijf?

Zoals de naam doet vermoeden, liggen tussenwervelschijven tussen de wervels in. Hier zorgen ze voor schokdemping tijdens bewegen en voorkomen ze dat wervels elkaar raken.

Een tussenwervelschijf is opgebouwd uit twee delen, een buitenrand en een zachte kern. De buitenrand, een kraakbeenlaag die ook wel de annulus fibrosus wordt genoemd, zorgt ervoor dat krachten in gelijke mate over de gehele schijf worden verdeeld. Daarnaast is de buitenrand belangrijk voor het binnenhouden van de interne zachte kern. De zachte kern wordt ook wel de nucleus pulposus genoemd, ze bestaat uit geleiachtige massa en is belangrijk als schokdemper tijdens bijvoorbeeld wandelen.

Waarom is er een afwijking aan de tussenwervelschijf?

Een discopathie is bijna altijd het gevolg van ouder worden. Dit proces van degeneratie zorgt ervoor dat de buitenrand minder elastisch wordt en soms zelfs scheurt. Een teken van veroudering van de zachte kern is dat deze uitdroogt. Een scheur in de buitenrand kan tot een hernia (uitstulping) van de tussenwervelschijf leiden. Hierbij treedt de zachte kern uit de tussenwervelschijf waarna deze verhard.

Een discopathie zelf kan zogenaamd asymptomatisch zijn, dit betekent ‘zonder klachten’. De bijkomende pijnklachten zijn in dit geval het gevolg van een zenuwirritatie, deze ontstaat door compressie (druk) van de tussenwervelschijf op nabij gelegen zenuwwortels.

Wat zijn de symptomen van een discopathie?

Herkenbare klachten zijn scherpe lokale pijn en een mogelijke verergering van de pijnklachten bij buig- en/of strekbewegingen met de wervelkolom of statische belasting zoals lang zitten en staan of dynamisch zoals lopen.

Ook stijfheid en een instabiel gevoel in de rug komen bij een discopathie met regelmaat voor. In het geval van een hernia van de tussenwervelschijf kunnen er ook specifieke symptomen - zoals uitstralende pijn, tintelingen en spierzwakte - ervaren worden.

Hoe wordt de diagnose 'discopathie' vastgesteld?

In de praktijk zal er bijna altijd voor beeldvormend onderzoek worden gekozen om de diagnose met zekerheid te kunnen stellen. Dit gebeurt meestal aan de hand van een röntgenfoto. Hierop is de tussenwervelschijf goed te zien. Mocht er vervolgens nog twijfel zijn, of een verdenking van meer ernstiger klachten, kan er aanvullend nog een MRI-scan gemaakt worden.

Hoe ziet de behandeling van een discopathie eruit?

Bij een discopathie zal er bij voorkeur gekozen worden voor een conservatieve behandelmethode. Dit komt neer op het doseren van de belasting en fysiotherapie. De fysiotherapeut kan begeleiden en adviseren in de houding en bewegingen, oefeningen geven om de beweeglijkheid en spierkracht te trainen of masseren. Bij oefentherapie zal er in het bijzonder aandacht zijn voor het opbouwen van spierkracht van specifieke rompspieren, dit uiteraard binnen de pijngrens.

Wanneer de conservatieve behandeling onvoldoende resultaat oplevert, of bij verergering van de klachten, kan er gekozen worden voor een operatieve ingreep. In het geval van een hernia gebeurt dit middels een herniaoperatie.
Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

rug wervelkolom wervel tussenwervelschijf wervel discus zijaanzicht

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2021 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF