Discopathie

Een discopathie is een aandoening van de discus intervertebralis (tussenwervelschijf). Letterlijk vertaald betekent het ‘ziekte’ (pathie) van de ‘tussenwervelschijf’. Als gevolg van slijtage ontstaan scheurtjes in de vezels van de tussenwervelschijf en dat veroorzaakt pijn. Bij een grote scheur kan de inhoud van de tussenwervelschijf naar buiten uitpuilen. In dat geval is er sprake van een hernia.

rug wervelkolom wervel tussenwervelschijf wervel discus zijaanzicht


Wat is een tussenwervelschijf?

Zoals de naam doet vermoeden, liggen tussenwervelschijven tussen de wervels in. Hier zorgen ze voor schokdemping tijdens bewegen en voorkomen ze dat wervels elkaar raken.

Een tussenwervelschijf is opgebouwd uit twee delen, een buitenrand en een zachte kern. De buitenrand, een kraakbeenlaag die ook wel de annulus fibrosus wordt genoemd, zorgt ervoor dat krachten in gelijke mate over de gehele schijf worden verdeeld. Daarnaast is de buitenrand belangrijk voor het binnenhouden van de zachte kern. De zachte kern is de nucleus pulposus. Deze bestaat uit een geleiachtige massa en is belangrijk als schokdemper tijdens bijvoorbeeld wandelen.

Waardoor ontstaat een afwijking aan de tussenwervelschijf?

Een discopathie is bijna altijd het gevolg van veroudering. Dit proces van degeneratie zorgt ervoor dat de buitenrand minder elastisch wordt en soms zelfs scheurt. Een teken van veroudering van de zachte kern is dat deze uitdroogt. Een scheur in de buitenrand kan tot een hernia (uitstulping) van de tussenwervelschijf leiden. Hierbij treedt de zachte kern uit de tussenwervelschijf waarna deze verhard.

Een discopathie zelf kan zogenaamd asymptomatisch zijn, dit betekent ‘zonder klachten’. Zijn er wel pijnklachten aanwezig? Dan zijn die het gevolg van een zenuwirritatie. Deze ontstaat door compressie (druk) van de tussenwervelschijf op nabij gelegen zenuwwortels.

Wat zijn de symptomen van een discopathie?

Herkenbare klachten zijn scherpe lokale pijn en een mogelijke verergering van de pijnklachten bij buig- en/of strekbewegingen van de wervelkolom. Ook statische belasting zoals lang zitten en staan of dynamische belasting zoals lopen kunnen de klachten opwekken.

Stijfheid en een instabiel gevoel in de rug komen bij een discopathie regelmatig voor. In het geval van een hernia van de tussenwervelschijf kunnen er ook specifieke symptomen - zoals uitstralende pijn, tintelingen en spierzwakte - ervaren worden.

Hoe wordt de diagnose 'discopathie' vastgesteld?

Vaak blijkt uit het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek wel dat het gaat om een probleem met de tussenwervelschijf. Aanvullend onderzoek is dus niet altijd nodig. Zijn de klachten ernstig of gaan ze niet over? Dan kan beeldvormend onderzoek nodig zijn. Dit gebeurt meestal aan de hand van een röntgenfoto. Hierop is de afstand tussen de wervels goed te zien. Is de afstand kleiner geworden, dan is er wat aan de hand met de tussenwervelschijven. Mocht er vervolgens nog twijfel bestaan, of een verdenking van meer ernstiger klachten, kan er aanvullend nog een MRI-scan gemaakt worden.

Hoe ziet de behandeling van een discopathie eruit?

Bij een discopathie zal er bij voorkeur gekozen worden voor een conservatieve behandelmethode. Dit komt neer op het doseren van de belasting en fysiotherapie. De fysiotherapeut kan begeleiden en adviseren in de houding en bewegingen, oefeningen geven om de beweeglijkheid en spierkracht te trainen of behandelingen uitvoeren die de pijn verlichten. Bij oefentherapie zal er in het bijzonder aandacht zijn voor het opbouwen van spierkracht van specifieke rompspieren.

Wanneer de conservatieve behandeling onvoldoende resultaat oplevert, of bij verergering van de klachten, kan er gekozen worden voor een operatieve ingreep. In het geval van een hernia gebeurt dit middels een herniaoperatie.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

rug wervelkolom wervel tussenwervelschijf wervel discus zijaanzicht

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF