Binnenste enkelband letsel
Eversietrauma enkel / mediaal enkelband letsel

De binnenste enkelbanden zijn stevige structuren aan de binnenkant van het enkelgewricht. Ze voorkomen dat de voet te ver naar buiten beweegt ten opzichte van het onderbeen. Gescheurde binnenste enkelbanden leiden tot pijn en instabiliteit aan de binnenzijde van het enkelgewricht.

enkel binnenste mediale enkelbanden ligamentum deltoideum

Letsel aan de binnenste enkelbanden is redelijk zeldzaam. Meestal zijn het de buitenste enkelbanden die scheuren als we onze enkel verzwikken.


OEFENPROGRAMMA
Binnenste enkelband letsel

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

De binnenste enkelbanden behoren tot het 'ligamentum deltoideum'. Dit is een zeer stevige bandstructuur die bestaat uit 4 delen. Wanneer de voet te ver naar buiten toe beweegt (eversie), komen deze banden op rek. Als de kracht waarmee dit gebeurt te groot is, dan raken de enkelbanden beschadigd. In het ergste geval scheuren ze helemaal door midden. In de meeste gevallen zullen slechts een aantal vezels of delen van het ligamentum deltoideum beschadigen.

Oorzaak en ontstaanswijze

De klassieke wijze waarop de binnenste enkelbanden beschadigen is het 'eversie trauma'. Dit betekent dat door een ongeluk of val de voet met flinke kracht naar buiten toe beweegt. Bijvoorbeeld wanneer iemand zich verstapt of door een van buitenaf inwerkende kracht die de enkel om laat zwikken zoals dat bij een contactsport als voetbal kan voorkomen.

Het is niet ondenkbaar dat ook langdurige overbelasting van de binnenste enkelbanden pijn kan veroorzaken. Wanneer de enkelbanden tijdens het sporten herhaaldelijk op rek komen, kunnen ze op een gegeven moment klachten gaan geven. Denk hierbij aan sporten waarin men herhaaldelijk kort en snel van richting moet veranderen zoals bij voetbal, basketbal en volleybal.

Klachten en verschijnselen: symptomen

  • Pijn aan de binnenzijde van de enkel.
  • Het passief naar buiten bewegen van de voet (eversie) brengt de beschadigde enkelbanden op rek en is daarom pijnlijk.
  • Druk op de binnenste enkelbanden is pijnlijk.
  • Gevoel van instabiliteit (bijvoorbeeld bij het bergaf wandelen, de trap aflopen of het lopen op oneffen terrein).
  • De enkel kan gezwollen zijn en blauw kleuren (bloeding).

Diagnose

Behandeling en herstel

De behandeling is afhankelijk van de ernst van de het letsel. Fysiotherapie richt zich op het verbeteren van de stabiliteit van de enkel door de enkelbanden optimale herstelmogelijkheid te bieden en de spieren te trainen die een deel van de stabiliteit over kunnen nemen. Wanneer enkelbanden helemaal doorgescheurd zijn kan operatieve reconstructie overwogen worden.

Bij een gemiddelde, minder ernstige enkelverstuiking duurt de behandeling 3 tot 8 weken. In ernstigere gevallen kan het herstel enkele maanden tot langer dan een jaar duren.

Advies

Laat uw klachten door uw fysiotherapeut beoordelen om te voorkomen dat u onnodig lang met pijn rond blijft lopen. Enkelbandletsel dat direct de juiste zorg krijgt verkleind het risico op chronische instabiliteit en langdurige klachten.

Oefeningen

Bekijk hier het oefenprogramma met oefeningen voor binnenste enkelband letsel.


U kunt uw klachten controleren met de gratis online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

enkel eversie trauma
enkel ligamentum deltoideum tibiotalaris anterior posterior tibiocalcanea tibionavicularis

Referenties
Hintermann, B. (2003). Medial ankle instability. Foot Ankle Clin N Am. 2003;8:723-738.
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2009). Onderzoek en behandeling van de voet. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


enkel binnenste mediale enkelbanden ligamentum deltoideum
enkel eversie trauma
enkel ligamentum deltoideum tibiotalaris anterior posterior tibiocalcanea tibionavicularis

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF