Achterste kruisband letsel
Ligamentum cruciatum posterius letsel

De achterste kruisband is een zeer sterke structuur midden in de knie. Alleen onder forse krachten kan deze scheuren en instabiliteit in het kniegewricht veroorzaken.

knie kruisbanden achterste voorste kruisband

Het grootste deel van de kruisbandletsels ontstaat echter aan de voorste kruisband.


OEFENPROGRAMMA
Achterste kruisband letsel

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

In de knie bevinden zich twee kruisbanden; de voorste en de achterste kruisband. Ze verbinden het bovenbeen met het onderbeen en spelen een belangrijke rol bij het bewaren van de stabiliteit in het kniegewricht.

De achterste kruisband voorkomt dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen te ver naar achteren toe verschuift. Ook voorkomt hij dat de knie kan overstrekken. Wanneer er een letsel optreedt van de achterste kruisband, worden deze bewegingen niet meer goed opgevangen waardoor de knie instabiel wordt.

Oorzaak en ontstaanswijze

Een typische oorzaak van het achterste kruisband letsel is het zo genaamde 'dashboardtrauma'. Bij een frontale aanrijding stoot het onderbeen van de gebogen knie tegen het dashboard. Hierdoor kan de achterste kruisband scheuren.

Ook het overstrekken van de knie kan letsel aan de achterste kruisband veroorzaken.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Bij een overrekking of een kleine inscheuring van de kruisband zijn de klachten minimaal. Wanneer de kruisband helemaal afscheurt zijn de klachten duidelijker aanwezig, maar nog steeds erg moeilijk te onderscheiden van een voorste kruisband ruptuur.Bij een volledige ruptuur scheurt de hele kruisband af. Dit kan gepaard gaan met een ‘ploppend’ of ‘knappend’ gevoel in de knie.Door een bloeding in het gewricht kan de knie direct na het letsel dik worden. Er kan een gevoel van instabiliteit ontstaan bij het traplopen of een pijnlijke knie bij het landen op de hiel tijdens het lopen. Herkenbaar is het gevoel alsof men door de knie zakt. In sommige gevallen kan de knie op slot schieten. De knie kan dan tijdelijk niet meer buigen of strekken.Als gevolg van de instabiliteit kunnen er, door overbelasting van omliggende structuren, andere blessures ontstaan.

Diagnose

De arts of fysiotherapeut stelt de diagnose op basis van een vraaggesprek naar de klachten en een lichamelijk onderzoek. Met tests wordt de stabiliteit van de knie beoordeelt. Als deze wijzen op een achterste kruisbandruptuur, dan zal er in veel gevallen een MRI of kijkoperatie plaatsvinden.

Behandeling en herstel

Afhankelijk van de ernst van het letsel kan voor fysiotherapie of een operatie gekozen worden. Een operatie volgt bij een volledig afgescheurde achterste kruisband met ernstige instabiliteit. Een MRI of kijkoperatie is nodig om dit te bevestigen.

Advies

Oefeningen

Volg hier het oefenprogramma met oefeningen voor het achterste kruisband letsel.


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.


Referenties
Brooijmans, F., Huiberts, L., Hekking, J. & Lataster, A. (2011). Kan de fysiotherapeut acute knieletsels adequaat diagnosticeren. Physios: 2011-1-5.
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2008). Onderzoek en behandeling van de knie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Verhaar, J.A.N. & Linden, A.J. van der (2005). Orthopedie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


knie kruisbanden achterste voorste kruisband

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF