Achterste kruisband letsel
Ligamentum cruciatum posterius letsel

De achterste kruisband is een zeer sterke structuur die zich midden in de knie bevindt. Alleen onder forse krachten kan deze scheuren en instabiliteit in het kniegewricht veroorzaken.

knie kruisbanden achterste voorste kruisband

Het grootste deel van de kruisbandletsels ontstaat echter aan de voorste kruisband.


Beschrijving van de aandoening

In de knie bevinden zich twee kruisbanden; de voorste en de achterste kruisband. Ze verbinden beiden het bovenbeen met het onderbeen en spelen een belangrijke rol bij het bewaren van de stabiliteit in het kniegewricht.

De achterste kruisband voorkomt dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen te ver naar achteren toe verschuift. Ook voorkomt hij dat de knie kan overstrekken. Wanneer er een letsel optreedt van de achterste kruisband, worden deze bewegingen niet meer goed opgevangen waardoor de knie instabiel wordt.

Oorzaak en ontstaanswijze

Een typische oorzaak van het achterste kruisband letsel is het zo genaamde 'dashboardtrauma'. Bij een frontale aanrijding slaat het dashboard vanaf de voorkant tegen het onderbeen aan terwijl de knie in gebogen toestand is. Hierdoor kan de achterste kruisband scheuren.

Ook het overstrekken van de knie kan letsel aan de achterste kruisband veroorzaken.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Bij een overrekking of een kleine inscheuring van de kruisband zijn de klachten erg minimaal. Wanneer de kruisband helemaal afscheurt zijn de klachten duidelijker aanwezig, maar nog steeds erg moeilijk te onderscheiden van een voorste kruisband ruptuur.

Bij een volledige ruptuur scheurt de hele kruisband af. Dit kan gepaard gaan met een ploppend of knappend gevoel in de knie.

De knie kan direct na het letsel dik worden vanwege een bloeding die in het gewricht ontstaat. Er kan een gevoel van instabiliteit ontstaan bij het traplopen of een pijnlijke knie bij het landen op de hiel tijdens het lopen. Herkenbaar is het gevoel alsof men door de knie zakt. In sommige gevallen kan de knie op slot schieten.

Als gevolg van de instabiliteit die er in de knie ontstaat kunnen er verschillende andere blessures ontstaan door overbelasting van omliggende structuren.

Diagnose

Behandeling en herstel

Afhankelijk van de ernst van het letsel kan voor fysiotherapie of een operatie gekozen worden. Van een operatie zal alleen sprake zijn als er ernstige instabiliteit optreedt en de achterste kruisband daadwerkelijk gescheurd is. Dit kan bevestigd worden door middel van een MRI of kijkoperatie.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de gratis online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.


Referenties
Brooijmans, F., Huiberts, L., Hekking, J. & Lataster, A. (2011). Kan de fysiotherapeut acute knieletsels adequaat diagnosticeren. Physios: 2011-1-5.
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2008). Onderzoek en behandeling van de knie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Verhaar, J.A.N. & Linden, A.J. van der (2005). Orthopedie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


knie kruisbanden achterste voorste kruisband

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF