Kijkoperatie
Artroscopie

Een kijkoperatie van een gewricht wordt een artroscopie genoemd. Dat is een kleine operatie waarbij de chirurg met een hele kleine camera in het gewricht kijkt.

kijkoperatie artroscopie


Bij een kijkoperatie maakt de chirurg twee of drie kleine sneetjes rond het gewricht. Hierdoor passen een camera met lampje en eventuele gereedschappen, zoals een haakje of kniptangetje. De chirurg kan op een beeldscherm zien wat er zich in het gewricht afspeelt.

Om de ruimte in het gewricht te vergroten en het zicht te verbeteren wordt het gewricht wat ‘opgeblazen’ met vloeistof. Deze vloeistof zorgt er ook voor dat het gewricht gespoeld kan worden om losse stukjes makkelijker te verwijderen.

Tijdens een kijkoperatie is de staat van de structuren in en rond een gewricht te beoordelen. Evenuteel kan de chirurg kleine ingrepen uitvoeren. Zo kan bijvoorbeeld, in het geval van de knie, gekeken worden naar de staat van kruisbanden, meniscus en kraakbeen. Tegelijkertijd kan het gewricht schoongemaakt worden.

Een kijkoperatie vindt plaats onder lokale verdoving, na een ruggenprik of onder algehele narcose. Voordeel van een kijkoperatie is dat er geen grote littekens achterblijven en het herstel vaak vlotter verloopt. Ook is de kans op bijkomende problemen (complicaties) kleiner. Soms komt de chirurg problemen tegen die niet via een kijkoperatie op te lossen zijn. Dan zal alsnog een grotere snede gemaakt moeten worden. Dat kan ook op een later moment gebeuren. Dan verandert de kijkoperatie in een open operatie.

Na de kijkoperatie worden de gaatjes gehecht en mag de patiënt meestal dezelfde dag weer naar huis. De patiënt mag het gewricht over het algemeen weer snel belasten en de wondjes herstellen vaak snel. Het gewricht kan nog wel enige tijd wat gezwollen blijven. Hoe snel het gewricht herstelt, is afhankelijk van de staat waarin het gewricht verkeert en de ingrepen die zijn verricht.

Kijkoperatie


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Aanvullend onderzoek

Bekijk hier alle onderwerpen.

kijkoperatie artroscopie

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF