Kijkoperatie
Artroscopie

Een kijkoperatie van een gewricht wordt een artroscopie genoemd. Dat is een kleine operatie waarbij met een cameraatje in het gewricht gekeken wordt.

kijkoperatie artroscopie


Er worden twee of drie kleine sneetjes rond het gewricht gemaakt. Hierdoor worden een camera met lampje en eventuele gereedschappen, zoals een haakje of kniptangetje, naar binnen gebracht. De chirurg kan op een beeldscherm zien wat er zich in het gewricht afspeelt.

Daarnaast wordt het gewricht wat ‘opgeblazen’ met vloeistof om de ruimte in het gewricht te vergroten en het zicht te verbeteren. Deze vloeistof zorgt er ook voor dat het gewricht gespoeld kan worden en losse stukjes makkelijker verwijderd kunnen worden.

Een kijkoperatie wordt gebruikt om de staat van de structuren in en rond een gewricht te bekijken en eventueel kleine ingrepen uit te voeren. Zo kan bijvoorbeeld, in het geval van de knie, gekeken worden naar de staat van kruisbanden, meniscus en kraakbeen. Tegelijkertijd kan het gewricht schoongemaakt worden en losse stukjes worden verwijderd.

Een kijkoperatie wordt uitgevoerd onder lokale verdoving, na een ruggenprik of onder algehele narcose. Voordeel van een kijkoperatie is dat er geen grote littekens achterblijven en het herstel vaak vlotter verloopt. Ook is de kans op bijkomende problemen (complicaties) kleiner. Soms stuit de chirurg op problemen die niet via een kijkoperatie op te lossen zijn. Dan zal alsnog een grotere snede gemaakt moeten worden. Dat kan ook op een later moment gebeuren. Dit wordt een open operatie genoemd.

Na de kijkoperatie worden de gaatjes gehecht en mag de patiënt meestal dezelfde dag weer naar huis. Het gewricht kan over het algemeen weer snel belast worden en de wondjes herstellen vaak snel. Het gewricht kan nog wel enige tijd wat gezwollen blijven. Hoe snel het gewricht herstelt, is afhankelijk van de staat waarin het gewricht verkeert en de ingrepen die zijn verricht.

Kijkoperatie
Gerelateerde onderwerpen

Aanvullend onderzoek

Bekijk hier alle onderwerpen.

kijkoperatie artroscopie

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF