Extensor carpi ulnaris tendinopathie
Extensor carpi ulnaris tendinitis / peesontsteking

Bij een extensor carpi ulnaris tendinopathie is de pees van de spier die 'extensor carpi ulnaris' heet, aangedaan. Vaak betreft het een ontsteking van de pees door overbelasting. De klachten bevinden zich aan de bovenzijde van de pols, aan de kant waar de pink zit.

arm onderarm extensor carpi ulnaris tendinitis tendinopathie

De pees van de extensor carpi ulnaris loopt langs de harde knobbel die zich aan de boven- en pinkzijde van de pols bevindt (de processus styloïdeus ulnae genoemd). Dit is de plek waar de pijn over het algemeen gevoeld wordt.


Beschrijving van de aandoening

De extensor carpi ulnaris pees zorgt ervoor dat de pols kan strekken en tegelijkertijd naar de pinkzijde gebogen kan worden. Daarnaast is deze pees ook belangrijk voor de stabiliteit in het polsgewricht. De pees loopt door een tunnel van bindweefsel. Door deze tunnel wordt de pees goed op zijn plek gehouden.

De onderarm heeft onder andere de mogelijkheid om de handpalm naar boven te draaien. Deze beweging noemen we ook wel supinatie. Bij de supinatie beweging van de pols kan de pees klem komen te zitten. Dit gebeurt over het algemeen in combinatie met het buigen van de pols en het zijwaarts naar de pinkzijde toe bewegen.

Oorzaak en ontstaanswijze

De klachten ontstaan geleidelijk, meestal door overbelasting. Een extensor carpi ulnaris tendinopathie wordt vaker gezien bij tennissers (racketsporters), honkballers, golfers en roeiers. De kans op deze blessure wordt vergroot wanneer de patiënt niet voldoende kracht of beweeglijkheid van de pols heeft. Of wanneer de techniek of het materiaal niet in orde is.

Bij racketsporten worden kracht en beweging regelmatig uit de pols gehaald. Hiermee neemt het risico op een overbelasting toe. Daarnaast bestaan de bewegingen bij een sport als tennis onder andere uit het naar boven draaien van de handpalm. Dit kan inklemming van de pees veroorzaken.

Klachten en verschijnselen: symptomen

  • Pijn aan de boven- en pinkzijde van de pols.
  • Soms is er sprake van lokale zwelling (van de pees).
  • Pijn bij het strekken (extensie) van de pols tegen weerstand, met name als de pols tegelijkertijd naar de pinkzijde toe gebogen is (ulnaire deviatie).
  • Mogelijk is de pees gevoelig als erop gedrukt wordt.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt gekeken naar kracht, beweeglijkheid en stabiliteit van de pols. Ook dient bij sporters gekeken te worden naar mogelijke oorzaken zoals een slechte techniek (bijvoorbeeld de tennisslag).

Een echografie of MRI kan inzicht geven in de aard en ernst van de klacht. Dit is voornamelijk van belang als de behandeling stagneert of niet afdoende werkt. De anatomie aan de pinkzijde is erg complex en kan veel individuele verschillen hebben. Zo kan de tunnel waardoor de pees loopt ook problemen geven.

Behandeling en herstel

Meestal is rust met eventueel een polsbrace voldoende om de klachten af te laten nemen. Daarna is het belangrijk om de kracht, coördinatie en beweeglijkheid rondom de pols weer op te bouwen en de oorzaak van het ontstaan van de klachten aan te pakken.

Er wordt aanvullend vaak gekeken naar de beweeglijkheid van alle kleine botjes in het pols gebied. Deze botjes moeten afzonderlijk van elkaar goed kunnen bewegen. Als hierin beweeglijkheid ontbreekt kan de pees overbelast raken omdat deze hierdoor harder moet werken.

Bij sporters is het van belang dat er ook gekeken wordt naar het materiaal en de techniek. Dit kan betekenen dat er een nieuwe bespanning op het tennisracket gezet moet worden of dat de techniek verbeterd dient te worden.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de gratis online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.


Referenties
Campbell, D., Campbell, R., O'Connor, P. & Hawkes, R. (2013). Sports-related extensor carpi ulnaris pathology. A review of functional anatomy, sports injury and management. Br J Sports Med 2013;47:1105-1111.
Gerritsen, B.J. & Heerkens, Y.F. (2004). Anatomie in vivo van het bewegingsapparaat. Maarsen: Elsevier gezondheidszorg.
Montalvan, B., Parier, J ., Brasseur, J.L., Le Viet, D. & Drape, J.L. (2006). Extensor carpi ulnaris injuries in tennis players: a study of 28 cases. Br J Sports Med 2006;40:424–429.
Parmelee-Peters, K., Eathorne, S.W. (2005). The wrist: common injuries and management. Prim Care. 2005 Mar;32(1):35-70.
Schünke, M., Schulte, E. & Schumacher, U. (2005). Prometheus. Algemene anatomie en bewegingsapparaat. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.

Deel dit artikel:


arm onderarm extensor carpi ulnaris tendinitis tendinopathie

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF