Bindweefsel

Bindweefsel is weefsel dat bestaat uit vezels die krachten van het bewegen opvangen. Dit komt eigenlijk neer op al het weefsel in het lichaam.


Structuren die vallen onder bindweefsel zijn bijvoorbeeld botten, kraakbeen, gewrichtsbanden, gewrichtskapsel, spieren, pezen, zenuwweefsels, bloedvaten, huid en littekens. In beginsel bestaan al deze weefsels uit bindweefsel.

Eigenschappen

Bindweefsel heeft de eigenschap om verschillende cellen te maken met specifieke eigenschappen voor de eigen functie. Bindweefsel kent verschillende cellen met onderscheiden functies. Twee belangrijke cellen zijn collageencellen en elastische cellen.

Hoe meer collageencellen, des te stugger het bindweefsel. Hoe meer elastische cellen, des te meer beweging er kan plaats vinden. Bloedvaten hebben de meeste elastische cellen. Daardoor zijn ze erg flexibel en beweeglijk. De functieverschillen tussen en spier en pees worden in beginsel gevormd door het verschil in collageen en elastische cellen.

Bindweefsel heeft de eigenschap zich aan te passen aan de gevraagde belasting. De aanpassing is dus afhankelijk van de gevraagde belasting. Er is dagelijks afbraak van weefsel maar ook direct weer nieuwvorming. Dit is erg nuttig. Voornamelijk in de groei, maar ook tijdens trainingen. De nieuwvorming wordt dan direct aangepast aan de nieuwe belasting.

Functie van het bindweefsel

Tijdens een periode van immobilisatie waarbij niet bewogen wordt, valt de prikkel weg die zorgt voor weefselvorming en overheerst afbraak. Hierdoor neemt de kwaliteit van het bindweefsel af en wordt het weefsel zwakker.

Duidelijk is dat bindweefsel zich aanpast aan de belasting die gevraagd wordt. Desondanks kan bindweefsel van skelet, spieren of huid, onder invloed van zware belasting, beschadigd raken. Beschadigd weefsel, zoals botten, gewrichtsbanden, gewrichtskapsel, afgescheurde spieren, pezen of huid, kan gerepareerd worden doordat bindweefsel nieuwe cellen vormt. Deze nieuwvorming is belangrijk voor het herstel van blessures. De cellen die nieuw gevormd worden, zijn nog algemene bindweefselcellen. Als de wond volledig is gevuld met deze cellen, kan in de fase daarna, door middel van juiste bewegingen en training, cel verandering plaatsvinden. In deze fase wordt het bindweefsel aangepast aan de gestelde eisen. De oorspronkelijke structuur wordt echter nooit voor 100% bereikt.

Revalidatie

Vorming en verandering van (nieuw) weefsel speelt een cruciale rol in revalidatie. Dat betekent: op het juiste moment de juiste belasting aanbieden en voldoende hersteltijd nemen. Dit zorgt ervoor dat zoveel mogelijk cellen zich aanpassen aan de gevraagde belasting. Deze fase kan soms meer dan een jaar duren. Een goed voorbeeld hierbij is de voorste-kruisband reconstructie in de knie. Hierbij wordt peesweefsel gebruikt dat zich gedurende de revalidatie aanpast tot een gewrichtsband. Deze verandering in weefseltype duurt een tot twee jaar.
Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF