Roeierspols
Intersection syndrome / oarsman's wrist

De roeierspols is een pijnlijke ontsteking in de onderarm die veroorzaakt wordt door de wrijving die ontstaat op de plek waar vier onderarmspieren elkaar kruisen. De klachten worden veel gezien bij roeiers. Ook mensen die frequent en met veel kracht de pols buigen en strekken, lopen een verhoogd risico.

arm roeierspols anatomie extensor carpi radialis brevis longus abductor pollicis

Het klachtenbeeld van de roeierspols heeft erg veel weg van de ziekte van De Quervain. Beide aandoeningen liggen wat betreft de pijnlocatie vlak bij elkaar en zijn niet gemakkelijk van elkaar te onderscheiden.


Beschrijving van de aandoening

Ongeveer vier tot zes centimeter boven het polsgewricht richting de elleboog kruisen twee strekspieren van de pols met twee strekspieren van de duim. De pezen van deze spieren liggen hier vlak over elkaar heen. Om elke pees heen zit een soort van glibberig omhulsel dat er voor zorgt dat de pezen gemakkelijk over elkaar heen glijden. Bij de roeierspols is vermoedelijk dit omhulsel - ook wel de 'peesschede' genoemd - ontstoken.

De spieren die elkaar kruisen zijn de extensor carpi radialis longus, de extensor carpi radialis brevis, de extensor pollicis brevis en de abductor pollicis longus (zie afbeelding).

Oorzaak en ontstaanswijze

Het veelvuldig krachtig strekken en buigen van de pols wordt als een van de oorzaken gezien. Hierdoor hebben mensen die roeien, gewichtheffen, turnen of een racketsport beoefenen een verhoogde kans op het ontwikkelen van een roeierspols.

Klachten en verschijnselen: symptomen

  • Pijn aan de bovenzijde van de pols of onderarm, enkele centimeters boven het polsgewricht aan de duimzijde.
  • De pijn kan bij verschillende bewegingen van de pols en hand gevoeld worden. Bijvoorbeeld bij het buigen, strekken en het vastgrijpen van voorwerpen.
  • Soms is er een lichte zwelling of verdikking aan de bovenzijde van de onderarm.
  • Tijdens het strekken en buigen van de pols kan er een krakend of knisperend gevoel ter hoogte van de kruising van de pezen aanwezig zijn.

Diagnose

Behandeling en herstel

Het achterhalen van de oorzaak en het voorkomen van overbelasting zijn de eerste stappen die genomen dienen te worden. Relatieve rust zal de klachten in de meeste gevallen verhelpen. Indien de klachten niet over gaan zijn er een aantal mogelijkheden:

  • Immobilisatie van de pols en duim met een spalk of gips.
  • Corticostero├»den injectie in de peesschede.
  • In uitzonderlijke gevallen kan het ontstekingsweefsel operatief verwijderd worden. Dit is zelden nodig.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de gratis online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.


Referenties
Gerritsen, B.J. & Heerkens, Y.F. (2004). Anatomie in vivo van het bewegingsapparaat. Maarsen: Elsevier gezondheidszorg.
Parmelee-Peters, K., Eathorne, S.W. (2005). The wrist: common injuries and management. Prim Care. 2005 Mar;32(1):35-70.
Verhaar, J.A.N. & Linden, A.J. van der (2005). Orthopedie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


arm roeierspols anatomie extensor carpi radialis brevis longus abductor pollicis

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF