Binnenband letsel elleboog
Ulnair collateraal letsel

Rondom de elleboog bevinden zich verschillende banden die het gewricht stabiliteit geven. Het letsel van de binnenband van de elleboog kenmerkt zich door pijn en gevoel van instabiliteit aan de binnenzijde van de elleboog.

elleboog binnenband ulnair collateraal ligament mediaal pars anterior posterior transversa

Letsel aan de binnenband komt regelmatig voor bij mensen die een werpsport beoefenen.


Beschrijving van de aandoening

In de onderarm liggen twee botten; de ellepijp en het spaakbeen. De binnenband van de elleboog verbindt het bot van de bovenarm met de ellepijp. Dankzij de gewrcihten die deze drie botten samen vormen kan de elleboog buigen en strekken, en de onderarm draaien.

Verschillende structuren rondom de elleboog geven stabiliteit en sturing aan het gewricht. De stabiliteit van het ellebooggewricht komt voor 50% uit de botstructuren zelf. De rest komt uit het gewrichtskapsel, de binnenste- en de buitenste band.

De binnenband is het ulnaire collaterale ligament. Deze bestaat uit 3 kleinere bundels die voor de zijwaartse stabiliteit zorgen. Dit is van groot belang tijdens werpbewegingen of andere bovenhandse sportactiviteiten.


Oorzaak en ontstaanswijze

Binnenbandletsel is vaak het resultaat van herhaaldelijk bovenhands werpen. Het is daarom een klassieke honkbalblessure. Maar ook bij andere bovenhandse sporten komt het voor. Bijvoorbeeld bij tennis, softbal en handbal.

Vooral een verkeerde techniek, verminderde flexibiliteit (lenigheid) en te snelle trainingsopbouw zijn oorzaken voor het ontstaan van overbelasting aan de binnenzijde van de elleboog.

De botstructuren van het gewricht tussen de bovenarm en de ellepijp zorgen slechts tijdens een klein traject in een beweging voor stabiliteit. Namelijk alleen rond de eindstanden, tussen de 0 en 20 graden, en boven de 120 graden buiging van de elleboog. Tijdens het werpen met de juiste techniek is de elleboog meestal 100 graden gebogen, waardoor veel van de stabiliteit vanuit de banden en spieren moet komen.

Door veelvuldig te werpen kan er laxiteit (slapheid) van de band ontstaan wat instabiliteit in het ellebooggewricht geeft. Ook wanneer de elleboog in de laatste fase van de worp wordt gestrekt, komen er enorme krachten op de binnenzijde en achterzijde van de elleboog.

Laxiteit van de binnenband en niet-adequaat handelen kan inklemming van weefsel aan de achterzijde van de elleboog tot gevolg hebben. Dit wordt een impingement genoemd.

Klachten aan de binnenzijde van de elleboog kunnen zowel geleidelijk als acuut ontstaan. Wanneer de klachten acuut ontstaan wordt er meestal een knap in de elleboog gevoeld. Er is direct veel pijn en verder sporten is niet meer mogelijk.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Het belangrijkste symptoom is pijn aan de binnenzijde van de elleboog. Daarnaast hebben bovenhandse sporters vaak klachten tijdens een bepaald deel van een bovenhandse beweging. Bijvoorbeeld tijdens het werpen of serveren bij tennis.

Na langere tijd van instabiliteit kan er ook pijn optreden tijdens het strekken van de elleboog. Dit geef een scherpe pijn die veroorzaakt wordt door het zogenoemde impingement.

Naast pijn kunnen ook zwelling en verkleuring optreden aan de binnenkant van de elleboog. Vooral bij acuut letsel is de zwelling en verkleuring duidelijk aanwezig. Sporters merken ook vaak verlies van coördinatie of kracht tijdens specifieke bewegingen.

Diagnose

De arts of fysiotherapeut stelt de diagnose aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Het lichamelijk onderzoek is er voornamelijk op gericht te kijken of er instabiliteit is van de gewrichtsbanden aan de binnenzijde van de elleboog.

Bij acuut letsel of extreme laxiteit wordt meestal beeldvormend onderzoek, zoals een echo gedaan om te bekijken of er een scheur of andere problematiek aanwezig is in de elleboog.

Behandeling en herstel

De behandeling bestaat in eerste instantie uit rust om de band weer te laten herstellen. Met oefentherapie wordt de belastbaarheid van de elleboog vervolgens weer opgebouwd. Deze functionele training vormt een geleidelijke opbouw voor de terugkeer naar het sporten. Tijdens de therapie wordt de patiënt geadviseerd over de juiste manier van trainingsopbouw zodat herhaling van de blessure in de toekomst voorkomen kan worden.

Daarnaast is het belangrijk om naar de (werp)techniek te kijken en deze zonodig te verbeteren.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

elleboog honkbal softbal baseball blessure binnenband worp fase werpsport blessure

Referenties
Chen, F.S., Rokito, A.S. & Jobe, F.W. (2001). Medial elbow problems in the overhead-throwing athlete. J Am Acad Orthop Surg. Vol 9, No 2, March/April 2001.
Magee, D.J., Zachazewski, J.E., Quillen, W.S., Manske, R.C. (2016). Pathology and intervention in musculoskeletal rehabilitation. Elsevier, 2nd edition.

Deel dit artikel:


elleboog binnenband ulnair collateraal ligament mediaal pars anterior posterior transversa
elleboog honkbal softbal baseball blessure binnenband worp fase werpsport blessure

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF