Golfarm
Golfelleboog / epicondylitis medialis humeri / mediale epicondylalgie

Bij de golfarm is er pijn aan de binnenkant van de elleboog. De pijn kan uitstralen over de onderarm naar de hand toe. De klachten ontstaan vaak door overbalasting bij het klussen of het uitvoeren van huishoudelijke werkzaamheden.

arm golfarm anatomie

De term golfarm (of golfelleboog) is een misleidende naam, omdat slechts een klein deel van de mensen met een golfarm ook daadwerkelijk golft.


OEFENPROGRAMMA
Golfarm

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening golfarm

De onderarm flexoren zijn de spieren die er voor zorgen dat de pols en de vingers kunnen buigen. Ze zitten vast aan de harde knobbel op de binnenzijde van de elleboog (mediale epicondyl) en lopen over de handpalm helemaal naar de vingers.


Bij de golfarm is de spierspanning van de onderarm flexoren verhoogt. Door de verhoogde spierspanning raken de peesaanhechtingen van deze spieren aan de binnenkant van de elleboog geïrriteerd, wat tot pijnklachten leidt.

Oorzaak en ontstaanswijze golfarm

De klachten ontstaan vaak geleidelijk. De golfarm kan zich ontwikkelen bij activiteiten waarbij men dagelijks vaak en langdurig de onderarm flexoren aanspant. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het werken met gereedschap en bij het golfen. Ook klimmers lopen een verhoogd risico.

Klachten en verschijnselen: symptomen golfarm

Klachten die horen bij een golfelleboog zijn:

  • Stekende of zeurende pijn aan binnenzijde van de elleboog, ter hoogte van het mediale epicondyl.

  • Pijn bij het maken van een krachtige vuist (met gestrekte ellebogen).

  • Onderhands iets tillen wekt de pijn op.

  • Druk op de binnenzijde van de elleboog kan pijnlijk zijn.

  • Soms is er uitstralende pijn over de onderarm.

  • De klachten kunnen ook in rust optreden.
De klachten gaan vaak op en neer. Periodes met veel of juist weinig klachten wisselen elkaar af.

Diagnose golfarm

De diagnose golfelleboog wordt bepaald aan de hand van het vraaggesprek over de klachten en het lichamelijk onderzoek. Tijdens het lichamelijk onderzoek drukt de arts of fysiotherapeut op de spier gedrukt en en voert enkele tests uit om de pijn op te wekken. Sommige fysiotherapeuten gebruiken echografie om het lichamelijk onderzoek te ondersteunen.

Behandeling en herstel golfarm

Er is nog maar weinig concreet onderzoek gedaan naar de behandeling van de golfarm. Volgens de huidige inzichten zouden spierversterking en rekoefeningen van de onderarm flexoren tot herstel kunnen leiden. De fysiotherapeut kan hierbij helpen.

Advies

Oefeningen golfarm

Bekijk hier het oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten. Ga naar oefeningen voor de golfarm voor meer informatie.


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

arm golfarm locatie

Referenties
Lohman, A.H.M. (2004). Vorm en beweging. Leerboek van het bewegingsapparaat van de mens. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2006). Onderzoek en behandeling van peesaandoeningen - tendinose. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Verhaar, J.A.N. & Linden, A.J. van der (2005). Orthopedie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


arm golfarm anatomie
arm golfarm locatie

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF