Trombosebeen
Diepe-veneuze trombose / DVT

Een trombosebeen is een aandoening waarbij zich een bloedstolsel vormt in de bloedvaten van het onderbeen. Zo’n bloedstolsel kan een bloedvat geheel of gedeeltelijk afsluiten.

trombose trombus embolie bloedvat ader slagader


Beschrijving van de aandoening

Bij een trombosebeen is er sprake van een bloedstolsel binnenin een bloedvat. We noemen dit bloedstolsel een trombus. Een trombus zit vast aan de bloedvatwand op de plaats waar deze is ontstaan. Dit kan zowel in een ader als een slagader zijn.

Bloedstolling is normaal gesproken van groot belang om bloedverlies bij verwondingen te voorkomen. Dankzij de bloedstolling verandert het vloeibare bloed, dat bij een verwonding het bloedvat uitstroomt, in een geleiachtige massa waardoor het bloeden stopt.

Bij een trombosebeen zorgt een bloedstolsel in een ader van het been voor problemen. Door het bloedstolsel wordt de bloedstroom belemmerd. Hierdoor zwelt het been op en voelt het been zwaar aan. Bloed stroomt sneller door slagaders dan door aders. Hierdoor komt bloedstolling in de slagaders minder vaak voor.

Embolie
Wanneer een stukje of het gehele bloedstolsel losraakt van de bloedvatwand wordt dit meegevoerd door de bloedstroom. Als dit stolsel dan in een andere ader of slagader vast komt te zitten, dan is sprake van een embolie. De bekendste vorm is een longembolie.

Andere vormen van trombose
Naast het been komt trombose ook voor in andere lichaamsdelen, maar dit is een stuk zeldzamer. Bij oogtrombose zit ereen bloedstolsel in de bloedvaten van het netvlies en bij sinus trombose zit er een bloedstolsel in de afvoerende bloedvaten van het hoofd. Trombose kan ook in de arm optreden, dit heet een trombose arm.

Oorzaak en ontstaanswijze

Trombose ontstaat onder andere door een onregelmatige bloedstroom of door bloedvaten die niet meer glad van binnen zijn (aderverkalking). Ook een veranderde samenstelling van het bloed kan trombose tot gevolg hebben.

Jaarlijks krijgt ongeveer 1 op de 600 mensen een trombosebeen. De grootste risicofactor op het krijgen van trombose is een al eerder doorgemaakte trombose. Verder zijn er een aantal andere factoren die de kans op trombose vergroten. Soms is niet duidelijk wat de trombose heeft veroorzaakt.

Trombose kan ontstaan bij verminderde kwaliteit van de bloedvaten door:

  • Roken.
  • Hoog cholesterolgehalte.
  • Diabetes.
  • Hoge bloeddruk.
  • Kanker.


Daarnaast kan trombose ook ontstaan als de bloedstroom te traag wordt. Een vertraagde bloedstroom ontstaat onder andere door langdurige bedrust, een operatie, een gipsbeen, lange vliegtuig- of busreizen en hartritmestoornissen.

De samenstelling van het bloed heeft ook invloed op trombose. Wanneer het bloed te dik is, dan stroomt het minder gemakkelijk. Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door een teveel aan bloedcellen of wanneer het bloed te snel stolt.

Trombose komt in bepaalde families vaker voor dan in andere. Dit komt meestal doordat deze families erfelijk belast zijn met hart- en vaataandoeningen.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Trombose uit zich op verschillende manieren. Dit is afhankelijk van de locatie van de trombose. Maar er zijn een aantal belangrijke kenmerken die op een trombosebeen wijzen:

  • Vrij snel optredende zwelling in één been.
  • Zwaar of pijnlijk gevoel in één been.
  • Een rode of blauwige verkleuring in één been.
  • Eventueel temperatuursverhoging.
  • Strakgespannen huid, eventueel rood en glanzend.


De zwelling en het zware gevoel in het been worden veroorzaakt doordat de bloedvaten het bloed en het vocht niet meer goed af kunnen voeren.

De verkleuring in het been ontstaat door de verhoogde druk in de bloedvaten. Iets vergelijkbaars gebeurt tijdens het bloed prikken. Een strakke band om de arm verhoogd de druk. De ader wordt hierdoor naar de oppervlakte gedrukt en is daardoor beter zichtbaar. Hetzelfde gebeurt langdurig bij trombose en verklaart de verkleuringen in het been.

Bovenstaande symptomen hoeven niet altijd allemaal aanwezig te zijn. Bovendien kunnen deze symptomen ook wijzen op andere aandoeningen. Eén op de vier mensen met bovenstaande symptomen heeft ook daadwerkelijk een trombosebeen. Neem bij dit soort klachten altijd contact op met een arts.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door een arts. Wanneer de symptomen wijzen op een trombosebeen, dan zal een bloedonderzoek plaatsvinden. Ook op een echo is een trombose vaak zichtbaar.

Behandeling en herstel

Een trombosebeen is goed te behandelen. Maar als de behandeling te lang op zich laat wachten kan er een longembolie optreden.

Behandeling van trombose gebeurt met medicijnen. Daarnaast is het dragen van elastische kousen vaak aan te bevelen. Deze kousen verbeteren de bloedcirculatie en zorgen ervoor dat het teveel aan vocht in het been afgevoerd wordt.

Na een trombose is het voorkomen van een volgende trombose van groot belang. Dit kan onder andere door gebruik te blijven maken van medicatie en elastische kousen. Daarnaast is een gezonde leefstijl van groot belang:

  • Voldoende lichamelijke activiteit.
  • Lang zitten vermijden.
  • Gezonde voeding om het cholesterol laag te houden.
  • Stoppen met roken als hier sprake van is.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

onderbeen trombosebeen trombose zwelling
onderbeen steunkous steunkousen

Referenties
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2008). Onderzoek en behandeling van spieraandoeningen en kuitpijn. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Oudega, R., Van Weert, H., Stoffers, H.E.J.H., Sival, P.P.E., Schure, R.I., Delemarre, J., Eizenga, W.H. (2015). NHG-Standaard. Diepe veneuze trombose en longembolie. Huisarts Wet 2008;51(1):24-37.
Prenatali, E., Bucciarelli, P., Passamonti, S.M. & Martinelli, I. (2011). Risk factors for venous and arterial thrombosis. A. Bianchi Bonomi Haemophilia and Thrombosis Centre, IRCSS General Hospital, Mangiagalli and Regina Elena Foundation, Milan, Italy.

Deel dit artikel:


trombose trombus embolie bloedvat ader slagader
onderbeen trombosebeen trombose zwelling
onderbeen steunkous steunkousen

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF