Carpaal tunnel syndroom
CTS

Bij het carpaal tunnel syndroom (CTS) raakt de middelste handzenuw, die vanuit de onderarm de hand binnenloopt, ingeklemd ter hoogte van het polsgewricht. Dit veroorzaakt pijn, tintelingen of een doof gevoel in de vingers en de handpalm.

hand carpaal tunnel syndroom carpale inklemming

Het carpaal tunnel syndroom komt vaker voor bij mensen tussen de 40 tot 60 jaar. Daarnaast hebben (zwangere) vrouwen en mensen met reumatoïde artritis of overgewicht een verhoogde kans op het ontwikkelen van klachten.


Beschrijving van de aandoening

De carpale tunnel is een nauwe doorgang voor zenuwen en pezen die vanuit de onderarm de hand in lopen. De tunnel wordt gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad dat zich aan de voorkant van het polsgewricht bevindt.

Door de tunnel loopt de middelste handzenuw, de medianus. Soms kan het gebeuren dat de tunnel te nauw wordt waardoor deze zenuw bekneld raakt. Dit veroorzaakt klachten in de hand die horen bij het carpaal tunnel syndroom.

Oorzaak en ontstaanswijze

Veelvuldige en herhaaldelijke bewegingen van de hand, ongunstige werkhoudingen en hand-armtrillingen kunnen de klachten veroorzaken. Bij een carpaal tunnel syndroom is één van de handzenuwen bekneld. De reden hiervoor is ruimtegebrek in de tunnel. Dit kan komen door overbelasting van de spieren of pezen. Zij raken hierdoor gezwollen en verkleinen zo de beschikbare ruimte. Overbelasting ontstaat meestal door forse en/of veelvuldig herhaalde bewegingen van de hand en pols.

Er kan ook zwelling ontstaan door reuma, zwangerschap of andere hormoonwisselingen zoals de overgang (menopauze).

De oorzaak van carpaal tunnel syndroom kan ook voortkomen uit een probleem van de botten. Bijvoorbeeld door een andere stand van de handwortelbeentjes of een polsbreuk.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Klachten die horen bij het carpaal tunnel syndroom zijn:

  • Pijn, tintelingen en/of een doof gevoel in de vingers en handpalm. De pink kan klachtenvrij blijven.
  • Gevoelsverlies en/of krachtverlies in de hand.
  • Klachten die ’s nachts opkomen zetten.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van het verhaal van de patiënt en de locatie van de klachten. Er zijn een aantal tests die de fysiotherapeut of arts uitvoert die de verdenking van een carpaal tunnel syndroom versterken.

Met een zenuwgeleidingsonderzoek (EMG) kan de functie van de zenuwen onderzocht worden. Dit doet men met behulp van kleine stroomstootjes. Een EMG heeft over het algemeen alleen meerwaarde als operatieve ingreep overwogen wordt.

Behandeling en herstel

Binnen ongeveer een jaar treedt in een kwart van de gevallen spontane vermindering van klachten op. Voor de behandeling zijn een aantal mogelijkheden:

  • Spalkbehandeling waarbij de pols ’s nachts, en zo mogelijk ook overdag, in een neutrale stand wordt gefixeerd. Dit zou de klachten binnen vier weken moeten verminderen.
  • Gecontroleerde tractie (letterlijk: trekken) van de onderarm en pols. Met een tractieapparaat worden de structuren ronde de carpale tunnel tot ontspanning gebracht.
  • Corticosteroïden injectie (ontstekingsremmers) in of rondom de carpale tunnel.
  • Operatief klieven van het peesblad zodat de ruimte in de carpale tunnel wat groter wordt en de druk op de zenuw vermindert.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

hand carpaal tunnel syndroom cts nervus medianus inklemming

Referenties
Cleland, J.A. & Koppenhaver, S. (2011). Netter's orthopaedic clinical examination: an evidence-based approach. 2nd ed. Philadelphia: Saunders Elsevier.
Kloosterman, I.A. (2009). Onderzoek naar het lange termijn effect van de behandeling van het carpaal tunnel syndroom met het Phystrac tractie apparaat. Winsum 2009.
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2006). Onderzoek en behandeling van de hand - het pols gewricht. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Peters-Veluthamaningal, C., Willems, W., Smeets, J.G.E., Windt, D.A.W.M. Van der, Spies, M.N., Strackee, S.D., Vos, K., Wind, L.A. & Geraets, J.J.X.R. (2010). NHG-Standaard. Hand- en polsklachten. Huisarts Wet. 2010:53(1):22-39.
Porrata, H., Porrata, A. & Sosner, J. (2007). New carpal ligament traction device for the treatment of carpal tunnel syndrome unresponsive to conservative therapy. J Hand Ther. 2007 Jan-Mar;20(1):20-7; quiz 28.

Deel dit artikel:


hand carpaal tunnel syndroom carpale inklemming
hand carpaal tunnel syndroom cts nervus medianus inklemming

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF