Hoffitis
Irritatie van het vetlichaam van Hoffa

Hoffitis is de benaming voor een zwelling en/of irritatie van het vetlichaam van Hoffa. Dit vetlichaam bevindt zich aan de voorzijde van de knie, achter de kniepees die naar het onderbeen toe loopt.

knie lichaam van hoffa hoffitis vetlichaam

Kenmerkende klachten van een hoffitis zijn een plaatselijke zwelling en pijn onder de knieschijf. De aandoening kan zowel acuut als over een langere periode ontstaan.


Beschrijving van de aandoening

Het vetlichaam van Hoffa is vernoemd naar de ontdekker van deze kniestructuur. Het gaat hier om een vetophoping die de ruimte achter de kniepees vult. Dit vetlichaam helpt bij voeding en smering van het kniegewricht en bevat cellen die van belang zijn bij ontstekingsprocessen van de knie. Het wordt aangenomen dat het ook dienst doet als schokbreker van de knie.

Dit vetlichaam kan problemen geven als het ingeklemd raakt tussen de botstukken tijdens het strekken van de knie. Het vetlichaam raakt dan geïrriteerd en gezwollen. Dit laatste is te zien aan bobbels aan beide zijden van de kniepees. Op dat moment spreken we van een hoffitis.

Oorzaak en ontstaanswijze

Een hoffitis kan acuut ontstaan door bijvoorbeeld een val of als gevolg van een ander knieprobleem. Maar ook een meer geleidelijk ontstaan van de klachten is mogelijk. In het laatste geval is er sprake van een chronische (langdurige) irritatie die op enig moment (meer) klachten geeft.

Mensen die hun knie veelvuldig overstrekken, lopen een groter risico op het krijgen van deze aandoening. Dit komt omdat het vetlichaam dan minder ruimte heeft en ingeklemd kan raken. Bij mensen die regelmatig hardlopen of veel wandelen, komt hoffitis relatief vaak voor en dan vooral in combinatie met platvoeten.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Een hoffitis gaat gepaard met de volgende symptomen:

  • Pijn aan de voorzijde van de knie.
  • Zichtbare plaatselijke zwelling aan beide zijden van de kniepees (bobbel of verdikking).
  • Toenemende klachten bij het (over)strekken van de knie of bij hurken.

Diagnose

De diagnose hoffitis wordt meestal gesteld door een (huis)arts of fysiotherapeut. Naar aanleiding van de klachten en de ontstaanswijze, zal een lichamelijk onderzoek volgen. Hierbij wordt gekeken naar zwellingen ter hoogte van de kniepees. Met een speciale test, waarbij het vetlichaam van Hoffa onder druk wordt gezet, wordt gevraagd naar herkenbare pijn.

In het geval van acuut ontstane klachten, moet ook een ander knieprobleem als mogelijke oorzaak worden uitgesloten. Dit kan eventueel door het doen van aanvullende onderzoek als een MRI. Hierop is ook het vetlichaam zichtbaar.

Behandeling en herstel

Omdat het vetlichaam van Hoffa goed doorbloed is, herstelt een hoffitis over het algemeen goed. Belangrijk is om erachter te komen waardoor de klachten zijn ontstaan en welke factoren deze klachten in stand houden. Het nemen van voldoende rust en voorkomen van overstrekking van de knie, is in de meeste gevallen voldoende.

Het kan nuttig zijn om het looppatroon eens goed te bekijken. Het eventueel aanmeten van inlegzolen of een hakverhoging, om overstrekking van de knie te voorkomen, kan helpen.

Wanneer een hoffitis het gevolg is van een ander onderliggend knieprobleem, dan dient dit eerst opgelost te worden. Een hoffitis verdwijnt hiermee dan ook vaak vanzelf.

In sommige gevallen geneest de hoffitis niet. In dat geval kan het deel van het vetlichaam dat klachten geeft, operatief verwijderd worden.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

knie hoffitis pijnlocatie

Referenties
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2010). Onderzoek en behandeling van anterieure kniepijn. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


knie lichaam van hoffa hoffitis vetlichaam
knie hoffitis pijnlocatie

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF