MRI-scan
Magnetic Resonance Imaging

De afkorting MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Bij deze beeldvormende techniek wordt gebruik gemaakt van een scanner om gewrichten, spieren, pezen, zenuwen, hersenen en organen in beeld te brengen. Dit door een serie van doorsnedefoto's te maken.

mri scanner


Een sterk magnetisch veld, in combinatie met radiogolven, zorgt ervoor dat de verschillende weefsels van het lichaam duidelijk afgebeeld worden. Goed om te weten is dat het hierbij gaat om niet-schadelijke straling.

Door het afwisselend trillen van waterstofdeeltjes wordt, op basis van de hoeveelheid water dat dit lichaamsdeel bevat, een beeld gevormd van het weefsel. Hoe meer water een bepaald orgaan of lichaamsdeel bevat, hoe witter dit afgebeeld wordt op de foto. Een orgaan zoals de longen, dat weinig tot geen vocht bevat, kleurt zwart. Er wordt telkens een klein stukje van het lichaam gescand en zodoende wordt een compleet beeld opgebouwd.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt de patiënt op een smal bed dat in de MRI-scanner geschoven wordt. De scanner heeft de vorm van een nauwe tunnel. Voor mensen die niet goed tegen krappe ruimtes kunnen (claustrofobie), of mensen met (ernstig) overgewicht, kan dit een probleem opleveren. Voor deze mensen is er ook een open MRI-scanner, die neemt deze problemen weg.

Eenmaal in de tunnel is het belangrijk dat men stil ligt, anders kunnen geen scherpe beelden gemaakt worden. De scanner zelf maakt veel lawaai, een koptelefoon met muziek en oordopjes dempen dit geluid. De patiënt krijgt een belletje in de hand dat kan worden gebruikt indien nodig. Degene die de MRI-scan maakt, kan met de patiënt communiceren via een microfoon.

Wel en niet meenemen tijdens een MRI

Omdat er een sterk magnetisch veld in en rond de scanner aanwezig is, mag men geen metalen voorwerpen dragen. Denk aan piercings, sieraden, ritsen en knopen. Draag dus makkelijk zittende kleding die geen metaal bevat. Men kan ook metaalvrije kleding aan het personeel vragen voor men de MRI-scanner ingaat.

Ook met bijvoorbeeld een pacemaker of metaalsplinter in het oog, kan men niet in de MRI-scanner. Een eventuele zwangerschap kan het maken van een MRI-scan in de weg staan. Het is dus belangrijk hier van tevoren goed over na te denken. Voordat de scan gemaakt wordt, moet een vragenlijst worden ingevuld om te kijken of iemand de MRI-scanner in mag.

Uitslag van de MRI-scan

Met een MRI-scan kan men (vrijwel) alle weefsels van het lichaam onderzoeken, dit in tegenstelling tot een röntgenfoto. Na het maken van de scan en aan de hand van de foto’s, kan stapsgewijs door het lichaam heen gelopen worden om te kijken waar het probleem zich bevindt.

Aandoeningen die goed kunnen worden bekeken met een MRI-scan, zijn bijvoorbeeld: scheuren van de kruisbanden of meniscus van de knie, spierscheuringen of een hernia. Ook bij andere aandoeningen, zoals ontstekingen van de darm of problemen in de hersenen, kan een MRI-scan gebruikt worden.

Hoe lang duurt een MRI?

Het maken van een MRI-scan duurt normaal gesproken tussen de 15 en 45 minuten. Dit kan langer duren wanneer een groter gebied gescand wordt. Het is niet nodig voor dit onderzoek nuchter te zijn. Een radioloog bekijkt de beelden en maakt hier een verslag van. De uitslag wordt later gegeven via de behandelend arts.

MRI
Gerelateerde onderwerpen

Aanvullend onderzoek

Bekijk hier alle onderwerpen.

mri scanner

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF