Röntgenfoto

Een röntgenfoto kan gemaakt worden om bijvoorbeeld te bepalen of er sprake is van een botbreuk. Het is een snelle en relatief goedkope manier om met name de harde structuren, zoals de botten te onderzoeken.

knie rongtenfoto


Bij deze techniek worden röntgenstralen door het lichaam gezonden. Deze röntgenstralen gaan dwars door het lichaam heen, al laten niet alle weefsels de straling even goed door. Botten houden bijvoorbeeld meer straling tegen waardoor deze lichter op de foto komen te staan. Andere weefsels laten de straling veel beter door zoals de met lucht gevulde longen. Longen worden daardoor juist donkerder afgebeeld. Bij een goede opnametechniek kan een röntgenfoto informatie geven over botten, vocht, lucht, contouren van weke delen en materiaal dat met operaties is geplaatst, zoals prothesen.

De straling die bij het maken van een röntgenfoto vrijkomt, kan - bij grote hoeveelheden - schade toebrengen aan het DNA. De straling die vrijkomt bij het maken van één of enkele röntgenfoto’s is beperkt en daarom niet direct gevaarlijk.

Niet alle weefsels in het lichaam kunnen goed worden afgebeeld op een röntgenfoto. De zachtere weefsels bijvoorbeeld zijn beter zichtbaar op een MRI-scan. Een ander nadeel is dat in een röntgenfoto geen diepte te zien is en verschillende structuren over elkaar heen afgebeeld worden. Voordeel is dat het maken van een röntgenfoto weinig tijd in beslag neemt en dat de patiënt hiervoor niet nuchter hoeft te zijn.

De uitslag krijgt men te horen via de eigen arts. Zo nodig wordt dan verdere behandeling ingezet.
Gerelateerde onderwerpen

Aanvullend onderzoek

Bekijk hier alle onderwerpen.

knie rongtenfoto
schouder rontgenfoto

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF