Biopsie
Biopt, weghalen van weefsel voor onderzoek

Een biopsie is het verwijderen van een beetje weefsel uit het lichaam. Bijvoorbeeld bij een ontsteking of gezwel. Dit gebeurt door middel van een holle naald, mesje of tang. Het weggenomen weefsel heet een biopt en gaat naar het laboratorium voor onderzoek.

biopsie


Wie voert de biopsie uit?

Een arts voert de biopsie uit. Meestal gebeurt dit op de afdeling radiologie van het ziekenhuis. Om het biopt precies op de goede plek weg te halen, doet de arts dit vaak tijdens het maken van een echo of CT-scan. Hierdoor krijgt hij een nauwkeuriger biopt dat ook beter te onderzoeken is.

Hoe bereid je je voor op een biopsie?

Er valt niet veel voor te bereiden aan een biopsie. Wel moet je rekening houden met het volgende:

  • Antistollingsmiddelen zorgen ervoor dat een bloeding niet snel stopt. Het is daarom belangrijk om deze medicijnen tijdelijk niet in te nemen. De arts vertelt hoe je dit aanpakt.
  • Vanaf 2 uur voor het onderzoek mag je niks meer eten en drinken.
  • Vraag iemand die je na de biopsie thuisbrengt.

Tijdens de biopsie

Een biopsie vindt zoveel mogelijk plaats onder lokale verdoving. Hierdoor doet de ingreep minder of zelfs helemaal geen pijn. Helaas zijn botten niet te verdoven. Een biopsie van het bot is dus wel pijnlijk. Kinderen gaan tijdens een biopsie wel onder volledige narcose.

De biopsie gebeurt nadat de huid is ontsmet. Vervolgens prikt de arts de naald op de plek waar deze het weefsel gaat verwijderen. Of er wordt een snee in de huid gemaakt met een mesje. Als er voldoende weefsel is verwijderd, is de biopsie klaar. Misschien zijn er een paar hechtingen nodig of is een pleister voldoende.

Het nemen van een biopt duurt in totaal zo’n 20 tot 60 minuten. Dit is afhankelijk van de plaats en de hoeveelheid weefsel dat weg moet worden gehaald.

Na de biopsie

Meestal mag je na afloop van de biopsie meteen weer naar huis. Maar je kunt je hierna wel wat beroerd voelen. Neem daarom altijd iemand mee naar het onderzoek die je weer veilig naar huis brengt.

De uitslag van het onderzoek laat even op zich wachten. Het duurt ongeveer een week voordat deze bekend is. In het geval van een botbiopsie duurt dit zelfs nog wat langer. De behandelend arts of de huisarts bespreekt de uitslag met jou.

Over het algemeen levert een biopsie geen ernstige bijwerkingen op. De plaats van de biopsie is mogelijk nog en paar dagen gevoelig. Dit is normaal. Het is wel verstandig om het even wat rustiger aan te doen.

Verschil tussen een biopsie en een punctie

Een biopsie met een naald en een punctie lijken sterk op elkaar. Maar er is wel degelijk een verschil. Bij een punctie wordt een dunnere naald gebruikt die alleen vloeistof of cellen (dus geen weefsel) opzuigt. Dit is daardoor een minder ingrijpend onderzoek dan een biopsie. Maar uit dit punctaat is minder informatie af te leiden dan uit een biopt.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Aanvullend onderzoek

Bekijk hier alle onderwerpen.

biopsie

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF