TFCC letsel
Triangulaire fibrocartilagineuze complex

Het TFCC (Triangulaire FibroCartilagineuze Complex) is een geheel aan structuren dat zich aan de pinkzijde van de pols bevindt. Letsel van het TFCC kan klachten aan de pinkzijde van de onderarm en pols tot gevolg hebben.

pols tfcc scheur

De klachten kunnen acuut of geleidelijk ontstaan. Bij iedereen boven de 50 jaar zal in meer of mindere mate sprake zijn van TFCC-degeneratie of slijtage. Veel mensen ondervinden hier echter geen klachten van.


Beschrijving van de aandoening

Het TFCC verbindt de ellepijp (ulna) met het spaakbeen (radius) en een handwortelbeentje dat we het 'os triquetrum' noemen. Het geheel bestaat uit een kraakbeenachtige discus die samen met verschillende banden de open ruimte aan de pinkzijde van de pols opvult. De discus wordt ook wel de 'meniscus van de pols' genoemd omdat hij vergelijkbaar functioneert als de meniscus in de knie.

De functie van het TFCC is het stabiliseren van het radio-ulnaire gewricht en het opvangen van krachten op de pols. Het dient als een soort van stootkussen dat een groot deel van de krachten op het polsgewricht opvangt.

Letsel aan het TFCC kan verschillende vormen aannemen. De discus, de banden en het kraakbeen op de gewrichtsvlakken kunnen beschadigd raken waardoor beweging en belasting van het polsgewricht pijnlijk wordt.

Oorzaak en ontstaanswijze

De meeste blessures aan de TFCC ontstaan door een val op de uitgestrekte hand waarbij er een flinke kracht op de (over)strekte en gedraaide pols inwerkt. De overstrekking en gedraaide toestand van het polsgewricht lijken belangrijke factoren te zijn in het ontstaan van de klachten. TFCC letsel wordt daarom ook vaker gezien bij sporten als turnen, hockey, tennis, boksen en polsstokspringen.

Al vanaf het 20e levensjaar kan er degeneratie van het TFCC optreden. Dit betekent dat de structuur in kwaliteit achteruit gaat. Door hoge druk op het TFCC of veelvuldige belasting kunnen de discus en het kraakbeen beschadigen.

In sommige gevallen zorgt een relatief lange ulna ten opzichte van de radius ervoor dat de ruimte tussen de ulna en de pols kleiner is dan normaal. Het TFCC is in dit geval dunner. Daarbij komen er ook nog eens extra krachten op de ulna en het TFCC te staan omdat de ulna prominenter aanwezig is in het gewricht.

Klachten en verschijnselen: symptomen

  • Pijn aan de pinkzijde van de pols.
  • De pijn wordt erger wanneer de hand vanuit het polsgewricht naar de pinkzijde toe gebogen wordt.
  • Zware belastende bewegingen zijn pijnlijk.
  • Een krakend of klikkend gevoel in de pols kan aanwezig zijn tijdens bewegingen.
  • Pijn bij krachtig knijpen of een vuist maken.
  • Directe druk op het TFCC is pijnlijk.
  • Er kan krachtverlies van de hand optreden.

Diagnose

Behandeling en herstel

Het is belangrijk de oorzaak van het letsel te achterhalen. Als dit niet direct duidelijk is, dienen de dagelijkse bezigheden van de pati├źnt goed doorgenomen te worden om zo de oorzakelijke factor aan het licht te brengen.

Kleine scheurtjes in het TFCC kunnen vanzelf herstellen. Een grotere scheur die veroorzaakt is door een trauma (ongeluk of val), kan veel tijd in beslag nemen. Het herstel hiervan duurt enkele maanden tot zelfs jaren. Wanneer conservatieve behandeling door middel van (relatieve) rust en fysiotherapie geen uitkomst biedt, kan operatief ingrijpen overwogen worden.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de gratis online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

pols tfcc
pols tfcc pijnlocatie

Referenties
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2006). Onderzoek en behandeling van de hand - het pols gewricht. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Parmelee-Peters, K., Eathorne, S.W. (2005). The wrist: common injuries and management. Prim Care. 2005 Mar;32(1):35-70.

Deel dit artikel:


pols tfcc scheur
pols tfcc
pols tfcc pijnlocatie

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF