Schouderinstabiliteit

Schouderinstabiliteit houdt in dat de structuren in en rond de schouder niet in staat zijn de kop van de bovenarm op een juiste manier in de kom te houden. Vooral bij eindstandige bewegingen dreigt de kop dan uit de kom te schieten, wat forse klachten met zich mee kan brengen.

schouder kapsels

Mensen met hypermobiliteit (overmatige beweeglijkheid)en sporters die een bovenhandse sport beoefenen lopen een vergroot risico op instabiliteitsklachten van de schouder.


OEFENPROGRAMMA
Schouderinstabiliteit

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

De schouder is een zeer beweeglijk gewricht. De kop van de bovenarm is erg groot vergeleken met het kleine kommetje waar deze in zit. Hierdoor is het van groot belang dat de omliggende weefsels de kop goed in de kom fixeren. Als dit niet lukt bestaat de kans dat de kop uit de kom schiet.



De bovenarm zit met kapsels en banden aan de kom van het schouderblad vast. Ze zorgen samen voor de passieve stabiliteit. Ook het labrum draagt hier aan bij. Dit is de kraakbenige ring op de rand van de schouderkom.



De rotator cuff spieren spelen een belangrijke rol bij de actieve stabiliteit van de schouder. Ze zorgen voor een goede fixatie van de kop van de bovenarm in de schouderkom. Slecht functionerende rotator cuff spieren laten te veel beweging toe in het gewricht waardoor de kop gemakkelijker uit de kom kan schieten.



Het gevolg van slecht functionerende rotator cuff spieren is dat het gewrichtskapsel, de banden en het labrum de klappen in de eindstandige bewegingen op moeten vangen. Wanneer dit te krachtig of te vaak gebeurt kunnen deze weefsels beschadigen.

Oorzaak en ontstaanswijze

Schouderinstabiliteit kan geleidelijk ontstaan of in één keer door een ongeluk of val.



Wanneer de klachten geleidelijk ontstaan is de oorzaak vaak te vinden bij een sport of activiteit waarbij veel bovenhandse (explosieve) bewegingen worden gemaakt. Zoals bij bovenhandse werpers, tennissers, volleyballers en zwemmers. De kapsels en banden van de schouder raken dan steeds meer beschadigd. 


Bij een traumatische oorzaak van de klachten treedt er een (sub)luxatie van de schouder op door een ongeluk of val. De schouder schiet dan gedeeltelijk of geheel uit de kom. Dit is een acute schouderluxatie. Door de luxatie kunnen kapsels, banden en het labrum beschadigen.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Instabiliteit van de schouder gaat gepaard met verschillende klachten:

  • Instabiel of onzeker gevoel van de schouder.
  • Pijnscheuten bij bewegingen vooral in de eindstand of boven schouderhoogte.
  • Schouder die (gedeeltelijk) uit de kom schiet.
  • Knakkend of klikkend geluid bij beweging.


Klachten ontstaan vaak na een trauma, zoals een val of ongeluk. Instabiliteitsklachten kunnen ook langzaamaan verergeren. Dan is het soms lastiger om de oorzaak te achterhalen. Het instabiele gevoel is dan minder aanwezig, omdat het lichaam de tijd heeft gehad zich aan te passen. De eindstand van de schouder wordt niet meer gebruikt om pijn te voorkomen. De kans is groot dat hierdoor andere schouderklachten ontstaan, zoals: subacromiaal pijnsyndroom, rotator cuff letsel of peesproblemen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. Hieruit blijkt al vaak dat er een instabiliteit aanwezig is. Soms is het nodig om aanvullend onderzoek, zoals een MRI-scan, te verrichten naar de oorzaak van de instabiliteit. Vooral als er sprake is van labrumletsel.

Behandeling en herstel

De behandeling van schouderinstabiliteit bestaat uit het trainen van de schouder. Hoe deze training er precies uitziet is onder andere afhankelijk van de oorzaak van de klachten, de leeftijd, het activiteiten- of sportniveau en de ernst van de klachten. In sommige gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn.

Operatie is zinvol wanneer de schouder, ondanks goede training, geregeld uit de kom gaat. Na een operatie is fysiotherapie wel noodzakelijk voor een goed herstel.

Advies

Oefeningen

Bekijk hier het online oefenprogramma met oefeningen voor schouderinstabiliteit.


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

schouder rotatorcuff algemeen

Referenties
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2007). Onderzoek en behandeling van de schouder. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


schouder kapsels
schouder rotatorcuff algemeen

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF