Schouderinstabiliteit

Schouderinstabiliteit houdt in dat de structuren in en rond de schouder niet in staat zijn de kop van de bovenarm op een juiste manier in de kom te fixeren. Vooral bij eindstandige bewegingen dreigt de kop dan uit de kom te schieten, wat flinke klachten met zich mee kan brengen.

schouder kapsels

Mensen met hypermobiliteit en sporters die een bovenhandse sport beoefenen lopen een vergroot risico op instabiliteitsklachten van de schouder.


OEFENPROGRAMMA
Schouderinstabiliteit

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

De schouder is een zeer beweeglijk gewricht. De kop van de bovenarm is erg groot vergeleken met het kleine kommetje waar deze tegenaan zit. Hierdoor is het van groot belang dat de omliggende weefsels de kop goed in de kom fixeren. Als dit niet lukt lopen we het risico dat de kop uit de kom dreigt te schieten.

De bovenarm zit met kapsels en banden aan de kom van het schouderblad vast. Ze zorgen samen voor de passieve stabiliteit. Ook het labrum draagt hier aan bij. Dit is de kraakbenige ring die zich op de rand van de kom bevindt.

De rotatorcuff spieren spelen een belangrijke rol bij de actieve stabilieit van de schouder. Ze verzorgen een goede fixatie van de kop van de bovenarm in de schouderkom. Slecht functionerende rotatorcuff spieren laten te veel beweging toe in het gewricht waardoor de kop gemakkelijker uit de kom kan treden.

Het gevolg van slecht functionerende rotatorcuff spieren is dat het gewrichtskapsel, de banden en het labrum de klappen in de eindstandige bewegingen op moeten vangen. Wanneer dit te krachtig of te vaak gebeurt kunnen deze weefsels beschadigen.

Oorzaak en ontstaanswijze

Schouderinstabiliteit kan geleidelijk ontstaan of in één keer door een ongeluk of val.

Wanneer de klachten geleidelijk ontstaan is de oorzaak vaak te vinden bij een sport of activiteit waarbij veel bovenhandse (explosieve) bewegingen worden gemaakt. Bovenhandse werpers, tennissers, volleyballers en zwemmers kunnen door frequente eindstandige bewegingen de kapsels en banden van de schouder aantasten.

Bij een traumatische oorzaak van de klachten treedt er een (sub)luxatie van de schouder op door een ongeluk of val. De schouder schiet dan gedeeltelijk of geheel uit de kom. We kennen dit als de acute schouderluxatie. Door de luxatie kunnen kapsels, banden en het labrum beschadigen.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Kenmerkend voor instabiliteit van de schouder is pijn bij het heffen en naar buiten draaien van de bovenarm. De patiënt ervaart een gevoel van instabiliteit in het schoudergewricht, met name bij eindstandige bewegingen.

Diagnose

Behandeling en herstel

Het trainen van de rotator cuff spieren heeft in veel gevallen een gunstig effect op de stabiliteit van het schoudergewricht.

Advies

Oefeningen

Bekijk hier het online oefenprogramma met oefeningen voor schouderinstabiliteit.


U kunt uw klachten controleren met de gratis online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

schouder rotatorcuff algemeen

Referenties
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2007). Onderzoek en behandeling van de schouder. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


schouder kapsels
schouder rotatorcuff algemeen

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF