Gewrichtskapsel

Een gewrichtskapsel omvat de botstukken van een gewricht. Gewrichtskapsel bestaat uit een binnenste en een buitenste laag. Deze lagen zijn beiden vastgehecht aan de botstukken die tot het gewricht behoren.

knie kapsel band


Gewrichtskapsel vinden we onder andere rondom het gewricht van de schouder, elleboog, pols, enkel, knie en heup. Maar ook in de gewrichten van de wervelkolom, de ribben en de vingers.

Het gewrichtskapsel is op sommige plekken erg dun. Op weer andere plekken is het kapsel zeer stevig en dik. Deze versterkingen worden gewrichtsbanden (ligamenten) genoemd.

De binnenste laag van het gewrichtskapsel bevat veel bloedvaten. Deze zijn van belang voor de vorming van gewrichtsvloeistof (synoviaal vocht).

Bij voornamelijk grotere gewrichten hebben pezen, die over het gewricht lopen, uitlopers in het gewrichtskapsel. Deze zorgen ervoor dat het kapsel niet tussen de gewrichtsvlakken vast komt te zitten. Als de gehele pees overgaat in het gewrichtskapsel, zoals bij de schouder, speelt de pees een belangrijke rol bij bewegingen die in het gewricht plaatsvinden.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

knie kapsel band

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF