Centraal zenuwstelsel

Het centraal zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Dit deel van ons zenuwstelsel wordt beschermd door de schedel en botten van de wervelkolom. Het centrale zenuwstelsel is het controlesysteem van het lichaam.


De hersenen

De hersenen worden onderverdeeld in grote hersenen, kleine hersenen en hersenstam.

De grote hersenen

De grote hersenen bestaan uit twee delen die de linker en rechter hemisfeer worden genoemd. Zij verwerken signalen die worden ontvangen en reguleren vrijwillige bewegingen. Daarnaast zijn de grote hersenen de plek waar cognitieve (kennis) en emotionele (gevoel) processen verwerkt worden.

De kleine hersenen

De kleine hersenen zijn verantwoordelijk voor de controle van willekeurige bewegingen. Bewegingen worden gestart in de grote hersenen, de kleine hersenen sturen deze beweging.

Als er schade is aan de kleine hersenen, kan dit leiden tot schokkerige bewegingen en evenwichtsproblemen. Dit zien we ook gebeuren bij overmatig alcoholgebruik (dronkenschap). De kleine hersenen zijn de structuren die als eerste worden aangedaan door alcoholgebruik.

De hersenstam

De hersenstam is verantwoordelijk voor belangrijke levensfuncties als hartslag, ademhaling, bloeddruk en temperatuur. Schade aan de hersenstam is dan ook levensbedreigend. Als de hersenstam niet meer functioneert, maar de grote en kleine hersenen nog wel, wordt iemand hersendood genoemd. Bij toestanden zoals coma en bewusteloosheid, functioneert de hersenstam nog wel.

Het ruggenmerg

Het ruggenmerg is als een buis met daarin zenuwen die vanuit de hersenen in de wervelkolom afdalen. Niet alle zenuwen die ontstaan in de hersenen, gaan het ruggenmerg in. De zogenoemde hersenzenuwen, gaan rechtstreeks naar gebieden in het hoofd en de nek.

Functie

Het centrale zenuwstelsel heeft 3 functies: ontvangen, verwerken en aansturen.
1) Ontvangen: het is het ontvangstcentrum van alle informatie die door de zintuigen over onze omgeving en het eigen lichaam doorgegeven wordt.
2) Verwerken: het verwerkt de ontvangen informatie, dit samen met al eerder opgeslagen gegevens. Voornamelijk gegevens die opgeslagen liggen in het geheugen.
3) Aansturen: het stuurt spieren en organen in het lichaam aan na verwerking van informatie.
Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF