Centraal zenuwstelsel

Het centraal zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. De schedel en de botten van de wervelkolom beschermen dit deel van ons zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel stuurt alle lichaamsfuncties aan en is daarmee het controlesysteem van het lichaam.


De hersenen

De hersenen bestaan uit:

  • Grote hersenen
  • Kleine hersenen
  • Hersenstam

De grote hersenen (cerebrum)

De grote hersenen zijn twee helften, de linker en rechter hemisfeer. Zij verwerken signalen uit het lichaam en de omgeving en sturen vrijwillige bewegingen aan. Daarnaast zijn de grote hersenen de plek waar cognitieve (kennis) en emotionele (gevoel) processen verwerkt worden.

De kleine hersenen (cerebellum)

De kleine hersenen zijn verantwoordelijk voor de controle van willekeurige bewegingen. Bewegingen worden gestart in de grote hersenen, de kleine hersenen sturen deze beweging.

Als er schade is aan de kleine hersenen, kan dit leiden tot schokkerige bewegingen en evenwichtsproblemen. Dit zien we ook gebeuren bij overmatig alcoholgebruik. De kleine hersenen zijn de structuren die als eerste worden aangedaan door alcoholgebruik.

De hersenstam (truncus cerebri)

De hersenstam is verantwoordelijk voor belangrijke levensfuncties als hartslag, ademhaling, bloeddruk en temperatuur. Schade aan de hersenstam is dan ook levensbedreigend. Als de hersenstam niet meer functioneert, maar de grote en kleine hersenen nog wel, is iemand hersendood. Bij toestanden zoals coma en bewusteloosheid, functioneert de hersenstam nog wel.

Het ruggenmerg

Het ruggenmerg is als een buis met daarin zenuwen die vanuit de hersenen in de wervelkolom afdalen. Niet alle zenuwen, gaan het ruggenmerg in. De 12 paar hersenzenuwen, gaan rechtstreeks naar gebieden in het hoofd en de nek.

Functie

Het centrale zenuwstelsel heeft 3 functies:

  • Het is het ontvangstcentrum van alle informatie die de zintuigen opvangen.
  • Het verwerkt de ontvangen informatie en slaat deze op in het geheugen.
  • Het stuurt spieren en organen in het lichaam aan.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF