Zenuwstelsel

Het zenuwstelsel is een systeem dat een rol speelt bij alle handelingen van het lichaam. Zowel het aansturen van spieren en organen, maar ook voor de verwerking van zintuiglijke prikkels. Daarnaast speelt het zenuwstelsel een grote rol bij emotionele en cognitieve processen.


Het zenuwstelsel is opgebouwd uit:

  • Centraal zenuwstelsel
  • Perifeer zenuwstelsel
  • Vegetatieve zenuwstelsel


Het gehele zenuwstelsel is opgebouwd uit zogenaamde zenuwcellen (neuronen). Zenuwcellen zorgen voor de informatie verwerking in het lichaam.

Werking van het zenuwstelsel
Het zenuwstelsel is het controle systeem van het lichaam, het controleert, regelt alle processen in het menselijk lichaam. Hierbij is onderscheidt te maken tussen de bewuste handelingen als de onbewuste handelingen zoals de werking van de ademhaling, spijsvertering stofwisseling etc. De niet bewuste handelingen worden door het vegeatieve zenuwstelsel geregeld.

Het zenuwstelsel is opgebouwd uit miljarden zenuwcellen die prikkels kunnen geleiden naar andere lichaamscellen en ze ook onderling uit te wisselen. De prikkel overdracht tussen twee zenuwcellen gebeurt doormidel van chemische transportstoffen. De impulsen verplaatsen zich met een snelheid van 50-100meter per seconden. Hierdoor is te verklaren dat we een reactie tijd nodig hebben om bijvoorbeeld snel op de rem te trappen om een ongeluk te voorkomen.
Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2021 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF