Zenuwstelsel

Het zenuwstelsel is een systeem dat een rol speelt bij alle handelingen van het lichaam. Zowel het aansturen van spieren en organen, maar ook voor de verwerking van prikkels van de zintuigen. Daarnaast speelt het zenuwstelsel een grote rol bij emotionele en cognitieve processen.

perifeer zenuwstelsel


Het zenuwstelsel is opgebouwd uit:

  • Centraal zenuwstelsel
  • Perifeer zenuwstelsel
  • Vegetatieve zenuwstelsel


Het gehele zenuwstelsel is opgebouwd uit zogenaamde zenuwcellen (neuronen). Zenuwcellen zorgen voor de informatieverwerking in het lichaam.

Werking van het zenuwstelsel
Het zenuwstelsel is het controle systeem van het lichaam, het controleert, regelt alle processen in het menselijk lichaam. Hierbij is onderscheidt te maken tussen bewuste en onbewuste handelingen zoals de werking van de ademhaling, spijsvertering stofwisseling etc. De niet bewuste handelingen worden door het vegeatieve zenuwstelsel geregeld.

Het zenuwstelsel is opgebouwd uit miljarden zenuwcellen die prikkels kunnen geleiden naar andere lichaamscellen en ze ook onderling uit te wisselen. De prikkel overdracht tussen twee zenuwcellen gebeurt doormiddel van chemische transportstoffen. De impulsen verplaatsen zich met een snelheid van 50-100 meter per seconden. Hierdoor is te verklaren dat we een reactietijd nodig hebben om bijvoorbeeld snel op de rem te trappen om een ongeluk te voorkomen.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

perifeer zenuwstelsel
zenuwstelsel zenuw motorisch sensorisch hersenen reflex

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF