Monnikskapspier
Musculus trapezius

De monnikskapspier is een grote spier die vanaf de achterkant van het hoofd richting de schouder en van daaruit naar de middenrug loopt. Deze spier heeft de vorm van een ruit. De Nederlandse naam ‘monnikskapspier’ verwijst naar de kap die monniken dragen. De Latijnse benaming voor deze spier is musculus trapezius, kortweg trapezius. De spier bestaat uit drie delen, die ieder een iets andere functie hebben.

spier rug trapezius


De drie delen van de monnikskapspier

In het bovenste deel van de spier staan de spiervezels naar beneden gericht. Vandaar de naam van dit deel, de trapezius descendens. Descendens staat voor ‘afdalend’. Dit gedeelte is belangrijk bij het heffen en naar achter trekken van de schouders, maar ook voor het draaien en kantelen van het hoofd.

Het middelste gedeelte van de spier is de trapezius transversa. In dit deel zijn de spiervezels naar de zijkant gericht (dwars). De belangrijkste functie is de borstwervelkolom opstrekken waarbij de schouderbladen naar elkaar toe bewegen.

Het onderste gedeelte van de spier, de trapezius ascendens, heeft omhoog gerichte (ascendens) spiervezels. Deze zorgen ervoor dat het schouderblad tegen de ribbenkast gehouden wordt.

Een overbelaste monnikskapspier

De monnikskapspier is een spier die altijd actief is. Zelfs kleine veranderingen, zoals lopen met opgetrokken schouders of een veranderde slaaphouding, kunnen tot overbelasting leiden. Een overbelaste monnikskapspier zorgt vaak voor een verhoogde spierspanning met spierknopen (triggerpoints). Dit wordt meestal ervaren als een pijnlijke of stijve nek. Andere mogelijke klachten zijn een drukkend gevoel in de midden- of bovenrug of zeurende spierpijn net boven het schouderblad. Op de foto's zijn enkele triggerpoints met kruisjes gemarkeerd. Klachten worden dan vaak gevoeld in ter hoogte van de rode vlekken.

Een interessant weetje is dat de monnikskapspier direct wordt aangestuurd door de elfde hersenzenuw, de nervus accessorius. Door deze hoge plek is hoofdpijn een veel voorkomend probleem als de monnikskapspier klachten geeft. Dit wordt referred pain of uitstralingspijn genoemd

Behandeling

De fysiotherapeut is als geen ander gespecialiseerd in het behandelen van klachten aan de monnikskapspier. De behandeling zal gericht zijn op het verminderen van de spierspanning en daarmee de klachten. Veel gebruikte behandelmethodes zijn: massage, dry needling, taping, training van de nekspieren en het meegeven van rekoefeningen om thuis uit te voeren.

Maak direct een afspraak met een fysiotherapeut bij jou in de buurt.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

spier rug trapezius
triggerpoints spier trapezius
triggerpoints spier trapezius achterkant

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF