Slijmbeurs

Een slijmbeurs is een soort zakje dat een klein beetje vocht bevat. Normaal gesproken zijn deze bijna onzichtbaar, maar dat verandert wanneer ze ontstoken raken.

knie slijmbeurs


Slijmbeurzen komen voor op plekken waar wrijving ontstaat. Plekken waar slijmbeurzen voorkomen zijn bijvoorbeeld tussen de huid en een botstuk of tussen een pees en een bot. De taak van de slijmbeurs is dus om ervoor te zorgen dat deze structuren makkelijk over elkaar heen kunnen glijden.

In het lichaam zijn vele slijmbeurzen te vinden, zoals in de heup, knie, elleboog en schouder. Voorbeelden van slijmbeurzen die onder direct onder de huid liggen vinden we aan de voorkant van de knie of de achterkant van de elleboog. Een voorbeeld van een slijmbeurs die de pees van het bot scheidt vinden we onder het dakje van de schouder.

Slijmbeursontsteking

Wanneer een slijmbeurs ontstoken raakt, spreken we van een slijmbeursontsteking. Hierdoor is de slijmbeurs pijnlijk en kan deze opzwellen. Een slijmbeursontsteking wordt regelmatig gezien in de knie en de schouder.
Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

knie slijmbeurs
schouder slijmbeurs 3

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF