Slijmbeursontsteking
Bursitis

Een slijmbeurs is een met vocht gevuld kussentje dat zich rond gewrichten bevindt. Wanneer een slijmbeurs ontstoken is, kan deze opzwellen en pijnlijk worden. We spreken dan van een slijmbeursontsteking.

schouder slijmbeurs bursa


Een slijmbeursontsteking kan op verschillende plaatsen in het lichaam voor pijn zorgen. Zo zijn er onder andere slijmbeurzen te vinden in de heup, knie, enkel, schouder en elleboog.

Wat is een slijmbeursontsteking?

De slijmbeurs is een met vocht gevuld kussentje dat ligt binnen het gewrichtskapsel of net daarbuiten. De slijmbeurs dient als bescherming van het gewricht, geeft schokdemping bij bewegingen en voorkomt wrijving tussen pezen en botstukken. In medische termen wordt gesproken van een bursitis, ‘bursa’ betekent slijmbeurs, en ‘-itis’ is Latijns voor ontsteking.

Een slijmbeursontsteking is een reactie van de slijmbeurs op overbelasting, een bacteriële infectie of een ongeval (trauma). Hierbij raakt de slijmbeurs, een klein zakje of kussentje gevuld met gewrichtsvloeistof, geïrriteerd wat plaatselijke zwelling en drukpijn geeft. Daarnaast kan de huid rond de ontstoken slijmbeurs warm aanvoelen en er roodkleurig uitzien.

Wat zijn de klachten (symptomen) van een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeursontsteking is over het algemeen te herkennen aan kenmerkende ontstekingsverschijnselen als (druk-)pijn, warmte, roodheid, bewegingsbeperking en zwelling. Door de ligging van de slijmbeurs, kan deze bij een hevige zwelling voor druk (compressie) op ander weefsel zoals spieren en pezen zorgen. Hierdoor wordt het maken van bewegingen verder beperkt en pijnlijker.

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking?

De oorzaken van een slijmbeursontsteking zijn onder te verdelen in twee groepen: de acute en de chronische oorzaken.

Bij een acute slijmbeursontsteking is er meestal sprake van een val op het desbetreffende gewricht, of een ander trauma waardoor de slijmbeurs geïrriteerd raakt. Een andere mogelijkheid is een eenmalige overbelasting.

Een chronische slijmbeursontsteking ontstaat in de meeste gevallen door langdurige of herhaalde overbelasting. Voorbeelden hiervan zijn eenzijdige bewegingen tijdens het werken of sporten zoals zwemmen. Ook een langdurige onderbelasting verstoort de verhouding tussen belasting en belastbaarheid. Bijvoorbeeld door een ziekte of inactieve leefstijl.

Daarnaast zijn er een aantal risicofactoren die de kans op een slijmbeursontsteking vergroten:

  • Hogere leeftijd. Dit door de afname in kwaliteit van de slijmbeurs naarmate de leeftijd toeneemt.
  • Wanneer er sprake is van een onderliggende aandoening als reuma, jicht of artrose.
  • Verkeerde trainingsopbouw.
  • Bacteriële infectie; in zeldzame gevallen ontstaat een slijmbeursontsteking als gevolg van een bacterie die via de huid de slijmbeurs binnendringt. Dit kan bijvoorbeeld na een wond door een val of een beet.

Waar komt een slijmbeursontsteking het meest voor?

Er is een aantal gewrichten bijzonder kwetsbaar voor een slijmbeursontsteking, namelijk de schouders, heupen, ellebogen en knieën. Bij een slijmbeursontsteking van de elleboog wordt in de volksmond meer dan eens de term studentenelleboog gebruikt. Dit heeft te maken met het voortdurend leunen op de elleboog tijdens het studeren. Bij een slijmbeursontsteking van de knie is er vaak sprake van de volksterm bidknie, dit is een verwijzing naar het steunen op de knieën tijdens het bidden.

Wat is de behandeling voor een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeursontsteking wordt bij de dokter of de fysiotherapeut behandeld. Bij een slijmbeursontsteking zonder bacteriële infectie bestaat de behandeling meestal uit rust en afwachten tot de slijmbeurs geneest. Bij een slijmbeursontsteking met bacteriële infectie wordt antibiotica voorgeschreven.

Hieronder meer informatie over de verschillende slijmbeursontstekingen per lichaamsregio.

Slijmbeursontsteking

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met de huisarts of fysiotherapeut.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

schouder slijmbeurs bursa
knie slijmbeurs bursa

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF