Acute schouderluxatie
Glenohumerale luxatie / schouder uit de kom

Bij een schouderluxatie is de schouder 'uit de kom'. Dit wordt meestal veroorzaakt door een val op de uitgestoken elleboog of hand. Het gevolg is een zeer pijnlijke schouder die amper meer kan bewegen tot hij weer terug in de kom zit.

schouder rontgen normaal

Jaarlijks komen er zo’n 3 tot 4 schouderluxaties per 10.000 mensen voor.


Beschrijving van de aandoening

De schouder bestaat onder andere uit een kop en een kom. De schouderkom is in werkelijkheid maar een klein kommetje in verhouding tot de veel grotere schouderkop. Dit levert een grote beweeglijkheid van de schouder op, maar maakt het gewricht ook instabiel. Deze instabiliteit wordt voor een groot deel opgevangen door de spieren in de schouder en in mindere mate door het bandenapparaat dat zich om het gewricht heen bevindt.



Wanneer er een schouderluxatie optreedt schuift de schouderkop van het kommetje af waardoor het gewricht zijn gehele functie verliest. Banden en kapsels kunnen hierdoor beschadigd raken, omdat de schouderkop verder door beweegt dan waar deze structuren op berekend zijn.



In 95% van de gevallen luxeert de kop naar voren toe uit de kom. Dit veroorzaakt vaak een beschadiging aan de voorrand van de kraakbenige ring die zich op de rand (labrum) van de kom bevindt. Een schouderluxatie naar achteren is veel zeldzamer en wordt vaker over het hoofd gezien.

Oorzaak en ontstaanswijze

Een schouderluxatie ontstaat meestal door een ongeluk of val. Wanneer iemand zijn val probeert te breken door een arm uit te steken, kunnen de krachten op de schouder zo groot worden dat de schouder uit de kom schiet. Wanneer een schouder al eerder uit de kom is geweest, dan is de kans groter dat dit nog eens gebeurt. De schouder kan dan ook met weinig kracht uit de kom schieten.



Een luxatie kan ook veroorzaakt worden door een heftige spiercontractie als gevolg van een elektrische schok of convulsie (stuiptrekking).

Klachten en verschijnselen: symptomen

De patiënt heeft hevige pijn en durft de arm nauwelijks te bewegen. De schouderspieren spannen reflexmatig aan om het gewricht te stabiliseren. Omdat de kop verschoven is, is er soms een duidelijke indeuking aan de buitenkant van de schouder te zien. De kop is dan op een andere plaats te voelen, meestal aan de voorkant van de schouder.



Schouderluxaties kunnen instabiliteit van de schouder tot gevolg hebben.

Diagnose

Wanneer er een vermoeden bestaat dat de schouder geluxeerd is wordt er verder radiologisch onderzoek gedaan. Een röntgenfoto brengt de richting van de luxatie in beeld en of er sprake is van een botbreuk. Ook moet gekeken worden naar eventuele schade aan spieren of gewrichtskapsel.

Behandeling en herstel

Om verdere beschadiging van structuren te voorkomen moet de schouderkop terug naar zijn oorspronkelijke positie. Dit gebeurt, afhankelijk van de situatie, met behulp van spierverslappers en pijnstillende medicatie. Bij een lang bestaande luxatie kan algehele narcose overwogen worden.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

schouder rontgen luxatie

Referenties
Slaa, R.L. te, Bron, C., Hollander, H. den, Willems, W.J., Rutten, M.J., Winter, Th.C., Alsemgeest, M.A.M., Winters, J.C. & Rosier, P.F.W.M. (2005). Acute primaire schouderluxatie: diagnostiek en behandeling. Landelijke multidisciplinaire richtlijn. Alphen aan den Rijn: Van Zuiden Communications BV.
Verhaar, J.A.N. & Linden, A.J. van der (2005). Orthopedie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


schouder rontgen normaal
schouder rontgen luxatie

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF