Reuma (reumatoïde artritis)
RA

Reuma, of reumatoïde artritis, is een chronische aandoening waarbij meerdere gewrichten gaan ontsteken. Mensen met deze aandoening hebben last van pijn en stijfheid van de gewrichten. De klachten zitten in veel gevallen zowel links als rechts in dezelfde gewrichten en beginnen vaak in de vingers en tenen.

reumatoide artritis rontgen

Het is niet bekend waarom iemand reumatoïde artritis krijgt. Het kan op alle leeftijden voorkomen. Vrouwen hebben een grotere kans om reumatische artritis te krijgen dan mannen.Reuma is in werkelijkheid een verzamelnaam voor vele verschillende reumatische aandoeningen. Als er over 'reuma' gesproken wordt, dan bedoelt men meestal de vorm die we 'reumatoïde artritis' noemen.


OEFENPROGRAMMA
Reuma (reumatoïde artritis)

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam antistoffen maakt tegen het eigen lichaam, in dit geval tegen het weefsel aan de binnenkant van het gewricht. De antistoffen veroorzaken een ontsteking die de gewrichten kan beschadigen.

Oorzaak en ontstaanswijze

Er is veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van reumatoïde artritis. Helaas is de precieze oorzaak nog niet bekend. Naar alle waarschijnlijkheid raakt het afweersysteem ontregeld, bijvoorbeeld door roken. Erfelijkheid lijkt nauwelijks een rol te spelen.

Klachten en verschijnselen: symptomen

De voornaamste kenmerken zijn pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten van bijvoorbeeld de handen, polsen, enkels of voeten. Ook in andere gewrichten zoals de heupen, knieën en schouders kunnen klachten voorkomen.Door de ontsteking worden gewrichten warm en dik. Soms kan er ook een rode verkleuring optreden. De klachten zijn aanwezig in rust en tijdens bewegen. De stijfheid treedt met name op in de ochtend, of na een periode van inactiviteit. De stijfheid kan een half uur tot enkele uren duren en vermindert meestal door rustige beweging.In de huid kunnen zwellingen ontstaan die afkomstig zijn van de ontstekingen. Meestal bij de elleboog of onderarm. Deze onderhuidse zwellingen worden reumaknobbels of nodulus rheumaticus genoemd. Zonder behandeling loopt de patiënt het risico dat de gewrichten op den duur misvormd raken. Zo kunnen er in de gewrichten van de handen dikke knobbels ontstaan door extra botaangroei.De patiënt kan last hebben van moeheid. Wanneer de reumatoïde artritis erg opspeelt, kan de patiënt zich ziek en koortsig gaan voelen. Er kan zelfs bloedarmoede en gewichtsverlies optreden.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door de reumatoloog aan de hand van het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek. Er wordt ook bloedonderzoek gedaan om het lichamelijk onderzoek te ondersteunen. Wanneer de gewrichtsontstekingen langer dan 6 weken duren en de gewrichten ’s ochtends (en na rust) stijf zijn, dan is de kans op reumatoïde artritis groot.

Behandeling en herstel

De patiënt krijgt naast medicijnen vaak begeleiding van een fysiotherapeut. Daarmee worden de gewrichten soepel gehouden en wordt de lichamelijke conditie getraind. Stoppen met roken heeft een gunstig effect op het verloop van reumatoïde artritis.

Hoewel er veel onderzoek naar gedaan wordt, is reuma helaas nog niet te genezen.

Advies

Als u reumatoïde artritis heeft kunt u contact opnemen met een fysiotherapeut. Wanneer de diagnose nog niet gesteld is kunt u bij de huisarts terecht voor verdere diagnostiek.

Oefeningen

Bij de behandeling van reuma is het belangrijk oefeningen te doen. Dit houdt de gewrichten soepel en de lichamelijke conditie op niveau. Bekijk hier het oefenprogramma met oefeningen voor reuma.


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

reumatoide artritis vingers
reumatoide artritis voeten

Referenties
Verhaar, J.A.N. & Linden, A.J. van der (2005). Orthopedie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


reumatoide artritis rontgen
reumatoide artritis vingers
reumatoide artritis voeten

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF