Mallet finger
Hamer vinger

Bij een mallet finger, ook wel hamervingergenoemd, is de pees die het topje van de vinger strekt gescheurd. Hierdoor is het onmogelijk de vinger actief te strekken. Het topje van de vinger komt in een typische buigstand te staan.

hand mallet finger

Het topje van de vinger komt in een typische buigstand te staan zoals te zien is op de afbeelding.


Beschrijving van de aandoening

Het topje van de vinger strekt doordat de strekpees als een touwtje aan de bovenkant van de vinger vastzit. Wanneer er door een spier aan de pees getrokken wordt, strekt het topje van de vinger. Als de strekpees scheurt kan het vingertopje plots niet meer strekken en blijft deze in een gebogen stand staan. Soms scheurt er ook een stukje van het bot waar de pees op aanhecht af. Er is dan sprake van een avulsiefractuur.

Oorzaak en ontstaanswijze

De mallet finger ontstaat wanneer het topje van de vinger met kracht gebogen wordt en de pees scheurt. Vaak gebeurt dit tijdens het sporten, zoals bij volleybal, basketbal of voetbal (keepers). De bal komt tegen het topje van de vinger waardoor hij in één keer buigt.

Ook bij dagelijkse activiteiten kan de strekpees scheuren. Klassieke voorbeelden zijn het bed opmaken en het optrekken van een sok.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Klachten die horen bij een mallet finger zijn:

  • Het moment dat de strekpees scheurt is niet altijd pijnlijk, de pijn komt meestal daarna.
  • Het topje van de vinger staat in een gebogen stand.
  • Het lukt niet om het vingertopje te strekken.
  • Er kan een lokale zwelling aanwezig zijn.

Diagnose

De diagnose is vrij eenvoudig door een arts of fysiotherapeut te stellen. De aanwezigheid van een trauma en een kenmerkende stand van het vingertopje geven heel duidelijk aan dat het om een mallet finger gaat. Wanneer een groot trauma de oorzaak is kan aanvullend onderzoek noodzakelijk zijn om eventueel ander letsel van de vinger te onderzoeken.

Behandeling en herstel

De eerste zes weken wordt er meestal met een spalk behandelt. Het vingertopje wordt in gestrekte positie vastgezet en mag in de tussentijd absoluut niet buigen. De spalk moet continu gedragen worden. Als dit de klachten niet verhelpt of wanneer er een wat groter stuk van het bot afgescheurd is, kan de pees operatief gehecht worden.

Na een spalkbehandeling of operatie kan een (hand)fysiotherapeut helpen de beweeglijkheid en kracht van de vinger weer langzaam op te bouwen.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

hand mallet finger anatomie

Referenties
Peters-Veluthamaningal, C., Willems, W., Smeets, J.G.E., Windt, D.A.W.M. Van der, Spies, M.N., Strackee, S.D., Vos, K., Wind, L.A. & Geraets, J.J.X.R. (2010). NHG-Standaard. Hand- en polsklachten. Huisarts Wet. 2010:53(1):22-39.

Deel dit artikel:


hand mallet finger
hand mallet finger anatomie

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF