Kneuzing
Contusie

Bij een kneuzing raakt onderhuids weefsel door inwerking van stomp geweld beschadigd. Het gevolg is een pijnlijke, gezwollen plek die later blauw kan kleuren. Een kneuzing geneest in de meeste gevallen vanzelf.

contusie kneuzing kleur blauwe plek rood geel

De medische term voor kneuzing is 'contusie'.


Beschrijving van de aandoening

Als gevolg van een val of stoot raken onderhuidse haarvaten beschadigd. Dit zijn hele kleine bloedvaatjes die diep in de verschillende weefsels van het lichaam doordringen. Bij beschadiging komt er bloed vrij uit de haarvaten. Dit zien we als een zwelling, bloeduitstorting of blauwe plek.

Afhankelijk van de aard van het letsel kunnen de haarvaten op alle niveaus beschadigd raken. Denk aan de haarvaten van de huid, het onderhuids weefsel, de spieren of het bot. De huid blijft meestal intact waardoor er geen wond ontstaat.

Een spierkneuzing kan in sommige gevallen leiden tot myositis ossificans. Hierbij vormt zich botweefsel in de spier wat langdurige klachten tot gevolg kan hebben.

Oorzaak en ontstaanswijze

Meestal ontstaan de klachten door vallen of stoten. Dit kan in principe op elk lichaamsdeel gebeuren (bijvoorbeeld: arm, schouder, elleboog, pols, hand, vinger, been, knie, enkel, voet, hoofd of romp).

Klachten en verschijnselen: symptomen

  • Pijn op een duidelijk aanwijsbare plek.
  • Druk op de kneuzing is pijnlijk.
  • Er is een zwelling, bloeduitstorting (hematoom) of blauwe plek.
  • De blauwe plek kan verschillende kleurveranderingen ondergaan.
  • Bewegingen van het aangedane lichaamsdeel kunnen pijnlijk zijn omdat de beschadigde structuren dan op rek komen of onder druk komen te staan.

Diagnose

Behandeling en herstel

Toepassen van koude compressen kan de zwelling en pijn binnen de perken houden. Over het algemeen hoeft een kneuzing niet behandeld te worden. De klachten verdwijnen meestal spontaan binnen enkele dagen tot enkele weken. Een zware kneuzing kan tot 6 weken duren.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de gratis online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.


Referenties
Zaagman-van Buuren, M.J. & Jong, J.T.E. de (1997). Algemene ziekteleer. Tweede, herziene druk. Houten/Diegen: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


contusie kneuzing kleur blauwe plek rood geel

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF