Acuut meniscusletsel
Acuut binnenste en buitenste meniscusletsel / acuut mediaal en lateraal meniscusletsel

In de knie bevinden zich twee halvemaanvormige schijven die tussen het bovenbeen en het onderbeen in liggen. Dit zijn de binnenste en de buitenste meniscus. Ze kunnen beschadigen door acuut letsel of door veroudering en slijtage. Dit kan leiden tot pijn en het op slot schieten van de knie.

knie meniscus front

Letsels aan de meniscus komen regelmatig voor in combinatie met een kruisband of knieband letsel.


Beschrijving van de aandoening

De belangrijkste taak van de meniscus is het verdelen van de druk in het kniegewricht. De bolle vorm van het bovenbeen past niet mooi op het platte onderbeen. De binnenste en de buitenste meniscus zorgen ervoor dat beide botten tóch goed op elkaar aansluiten zonder dat er puntbelasting optreedt.Beide menisci hebben ook een schokdempende en proprioceptieve functie. Proprioceptie betekent in dit geval dat de meniscus - net als veel andere structuren in de knie - in staat is ons lichaam informatie te geven over de stand waarin de knie zich bevindt. Zo voelen we bijvoorbeeld dat de knie gebogen of gestrekt is.Bij een acuut meniscusletsel ontstaat er plotseling een scheur in de binnenste en/of buitenste meniscus. Deze scheur kan verschillende vormen aannemen en veroorzaakt pijn bij belasting van de beschadigde meniscus. Vergelijk dit met een wond waar je op duwt of aan trekt. Soms kan een losgescheurd stukje meniscus in het scharnierende deel van de knie schieten. Dit kan bewegingen van de knie blokkeren.

Oorzaak en ontstaanswijze

Het acute meniscusletsel kenmerkt zich door een moment waarop in één keer de klachten ontstaan. Meestal is dit een verdraaiing van de gebogen knie terwijl de voet op de grond staat. Er kan een knappend geluid of gevoel waargenomen worden en na enkele uren wordt de knie dik.

Wanneer de klachten geleidelijk of door overbelasting ontstaan is er mogelijk sprake van een degeneratief meniscus letsel.

Klachten en verschijnselen: symptomen

De pijn zit meestal aan de kant van de gescheurde meniscus. Traplopen, hurken en belaste draaibewegingen van de knie zijn pijnlijk. Er kunnen ook slotklachten optreden. De knie kan dan plots niet meer volledig strekken of buigen omdat een deel van de meniscus klem komt te zitten in het gewricht.

Diagnose

De arts of fysiotherapeut vraagt naar het ontstaan van de klachten en doet een lichamelijk onderzoek. Er zijn een aantal tests die een meniscusletsel kunnen bevestigen. Bij onzekerheid kan een MRI overwogen worden. Het is belangrijk ook andere structuren in de knie te onderzoeken op eventuele beschadiging.

Behandeling en herstel

Bij acute knieklachten kan de fysiotherapeut beoordelen hoe ernstig de klachten zijn. Neem op tijd contact op met de therapeut zodat snel de juiste maatregelen genomen kunnen worden. Als de scheur niet al te groot is kan deze uit zichzelf genezen. De fysiotherapeutische behandeling is gericht op het optimaliseren van het herstel door middel van stabiliserende, spierkrachtversterkende en proprioceptie stimulerende oefeningen.Pijn, zwelling, slotverschijnselen en een te grote scheur zijn indicaties voor een eventuele operatieve behandeling. Bespreek de mogelijkheden met de orthopeed.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

knie meniscus back

Referenties
Brooijmans, F., Huiberts, L., Hekking, J. & Lataster, A. (2011). Kan de fysiotherapeut acute knieletsels adequaat diagnosticeren. Physios: 2011-1-5.
Cleland, J.A. & Koppenhaver, S. (2011). Netter's orthopaedic clinical examination: an evidence-based approach. 2nd ed. Philadelphia: Saunders Elsevier.
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2008). Onderzoek en behandeling van de knie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Verhaar, J.A.N. & Linden, A.J. van der (2005). Orthopedie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


knie meniscus front
knie meniscus back

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF