Voorste kruisband letsel
Ligamentum cruciatum anterius letsel

De voorste kruisband bevindt zich midden in de knie. Het is een sterke structuur die voorkomt dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen te ver naar voren toe verschuift. Vooral voor de intensieve sporter heeft een voorste kruisbandletsel grote gevolgen.

knie voorste kruisband ligamentum cruciatum anterius

Voorste kruisbandletsels treden relatief vaak op bij sporten waarbij de knie gemakkelijk kan verdraaien. Bijvoorbeeld bij voetbal, rugby, basketbal, handbal, korfbal en skiën.


Beschrijving van de aandoening

In de knie bevinden zich twee kruisbanden; de voorste en de achterste kruisband. Ze verbinden het bovenbeen met het onderbeen en spelen een belangrijke rol bij het stabiliseren van het kniegewricht.



De voorste kruisband voorkomt dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen te ver naar voren toe verschuift. Ook beperkt hij te grote draaibewegingen van de knie. Wanneer er een letsel optreedt van de voorste kruisband, worden deze bewegingen niet meer goed opgevangen waardoor de knie instabiel wordt. De band kan gedeeltelijk inscheuren of helemaal doorscheuren.



Vaak is niet alleen de voorste kruisband aangedaan, maar raken ook de meniscus, gewrichtsbanden en kraakbeen beschadigd.

Oorzaak en ontstaanswijze

Het letsel ontstaat meestal op een duidelijk aanwijsbaar moment. Vaak bij een onverwachte beweging van het lichaam waarbij de gebogen knie verdraaid wordt. De patiënt voelt iets 'ploppen' of 'knappen' in de knie en er is hevige pijn.

Binnen korte tijd nadat de kruisband scheurt wordt de knie dik. Steunen is vervolgens moeilijk en de knie voelt instabiel aan. De patiënt heeft het gevoel door de knie te zakken.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Pijn is niet altijd een specifiek kenmerk van een kruisband letsel. Meestal is de pijn afkomstig van omliggende structuren die ook beschadigd zijn. Wanneer een aantal weken na het letsel de knie nog steeds dik is, is dit vaak een symptoom van de instabiele knie. Een niet volledig gescheurde kruisband geeft vaak meer pijn dan wanneer deze volledig gescheurd is.



De instabiliteit van de knie kan gevoeld worden tijdens het sporten. Maar ook bij de wat normalere activiteiten zoals traplopen, lopen op oneffen terrein of uit een voertuig stappen.

Diagnose

Meestal wordt de diagnose gesteld op basis van het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek. Met tests wordt de stabiliteit van de knie beoordeelt. Als deze op een voorste kruisbandruptuur wijzen, dan zal er in veel gevallen een MRI of kijkoperatie plaatsvinden.

Behandeling en herstel

De jonge, actieve patiënt, die veel sport en een gevoel van instabiliteit ervaart ten gevolge van een kruisbandruptuur zal vaak geopereerd worden. Tijdens de ingreep wordt de gescheurde kruisband vervangen voor een nieuwe kruisband, gemaakt van peesweefsel ergens anders uit het lichaam. Een deel van de kniepees of van de pees van de hamstring wordt hiervoor vaak gebruikt.



Patiënten die geen actief leven leiden, wat ouder zijn en niet intensief sporten worden vaak niet geopereerd. Dit geldt ook voor kruisbanden die slechts gedeeltelijk ingescheurd zijn. Spierversterkende en stabiliserende oefeningen kunnen dan voldoende zijn om de klachten te verhelpen.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

knie kruisbanden achterste voorste kruisband

Referenties
Brooijmans, F., Huiberts, L., Hekking, J. & Lataster, A. (2011). Kan de fysiotherapeut acute knieletsels adequaat diagnosticeren. Physios: 2011-1-5.
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2008). Onderzoek en behandeling van de knie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Verhaar, J.A.N. & Linden, A.J. van der (2005). Orthopedie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


knie voorste kruisband ligamentum cruciatum anterius
knie kruisbanden achterste voorste kruisband

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF