Adductiegerelateerde liespijn
Liesblessure / letsel van de heupadductoren

Liespijn is een veel voorkomende klacht onder sporters. Het kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is letsel aan de heupadductoren. Dit is een spiergroep die zich aan de binnenzijde van het bovenbeen bevindt.

heup adductoren ventraal

Letsel van de heupadductoren wordt vaker gezien bij voetballers en sporten als hardlopen, volleybal, turnen, schaatsen en dansen.


OEFENPROGRAMMA
Adductiegerelateerde liespijn

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

De heupadductoren zijn de spieren die het bovenbeen naar binnen toe bewegen (adductie). Ze bevinden zich aan de binnenzijde van het bovenbeen en vinden hun oorsprong op het heupbeen (het os coxa). De heupadductoren heten 'adductor brevis', 'adductor longus', 'adductor magnus', 'pectineus', 'gracilis' en 'obturatorius externus'. Met name de adductor longus en de gracilis zijn vaak aangedaan bij een liesblessure.

Bij adductiegerelateerde liespijn is er meestal iets aan de hand met de pezen van de spieren in de buurt van de aanhechting op het heupbeen of de spierpees-overgang. De pees kan ontstoken zijn (tendinitis), in kwaliteit en structuur achteruit gaan (tendinose) of er kan een overrekking of scheur optreden (ruptuur). Dit geeft klachten in de liesregio.

Oorzaak en ontstaanswijze

De klachten kunnen zowel acuut als geleidelijk ontstaan. Bij de acute vorm is er direct pijn nadat iemand zich verstapt of een andere verkeerde beweging maakt. Wanneer de klachten geleidelijk ontstaan is er vaak eerst last na het sporten. Later treedt de pijn ook tijdens het sporten op.

De precieze oorzaak van adductiegerelateerde liespijn is niet helemaal bekend. Men veronderstelt dat biomechanische afwijkingen aan het been (bv. voetstand en beenlengteverschil), onbalans van de omliggende spieren van de heup en spiervermoeidheid het risico op adductorenletsel vergroten. Een verhoogde spierspanning (hypertonie) van de heupadductoren lijkt een belangrijke factor te zijn die tot chronische liesklachten leidt.

Klachten en verschijnselen: symptomen

  • Pijn aan de binnenzijde van het bovenbeen, in de liesregio.
  • Druk op de adductoren en hun aanhechting kan de pijn provoceren.
  • De pijn straalt vaak uit langs de binnenzijde van het bovenbeen. Soms zelfs naar de onderbuik of genitaliën.
  • Het naar binnen bewegen van het been verergert de pijn, vooral als dit krachtig gebeurt.
  • Soms heeft de patiënt het gevoel dat het ondergoed de oorzaak is van de klachten.
  • Er is een verhoogde spierspanning in het bovenbeen. Dit kan een strak en hard gevoel geven, vooral als de klachten al langer bestaan.

Diagnose

Behandeling en herstel

Wanneer de klachten niet vanzelf overgaan is het als eerste belangrijk de achterliggende oorzaak van de klachten boven water te krijgen. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Zodra een eventuele scheur is genezen bestaat de behandeling uit oefentherapie. Daarnaast kunnen rekoefeningen en fysiotherapeutische technieken toegepast worden.

Advies

Oefeningen

Een oefenprogramma met oefeningen voor adductiegerelateerde liespijn bestaat onder andere uit (excentrische) krachttraining van de heupadductoren, rekoefeningen en een algemeen oefenprogramma van de bilspieren, beenspieren en rompspieren. Zie ook oefeningen voor adductiegerelateerde liespijn.


U kunt uw klachten controleren met de gratis online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

heup liespijn liesblessure adductoren locatie

Referenties
Morelli, V. & Weaver, V. (2005). Groin injuries and groin pain in athletes: part 1. Prim Care Clin Office Pract. 2005;32:163-183.
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2006). Onderzoek en behandeling van peesaandoeningen - tendinose. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Stappen, B.W.J. van der (2011). Diagnostische tekens bij een chronische liesblessure. Physios. 2011 jul; editie 2.

Deel dit artikel:


heup adductoren ventraal
heup liespijn liesblessure adductoren locatie

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF