Klimvinger
Pulley letsel / pulley ruptuur

De klimvinger is een veel voorkomende blessure die bijna alleen in de klimsport gezien wordt. De pijn bevindt zich aan de palmzijde van een of meer vingers.

hand vinger klimvinger tape tapen

In veruit de meeste gevallen zijn de middelvinger en/of ringvinger aangedaan. Dit komt omdat deze vingers het grootste deel van het lichaamsgewicht dragen tijdens het klimmen. De andere vingers kunnen ook getroffen worden. Dit komt echter veel minder vaak voor.


Beschrijving van de aandoening klimvinger

De pezen die de vingers buigen liggen in de palm van de hand. Om deze pezen tijdens buigbewegingen tegen het bot aan te houden, zitten ze goed vast met een soort ringbandjes. Dit zijn de pulleys.

Wanneer één of meer pulleys gedeeltelijk of volledig doorscheuren, dan is sprake van een klimvinger of pulley ruptuur. De A2 en A4 pulley lijken vaker aangedaan dan andere pulleys. Zonder die pulleys zouden de buigpezen van de hand tijdens (buig)bewegingen als de snaar van een boog gespannen worden en dus niet meer tegen het bot aan blijven liggen. Dit ‘bowstring effect’ treedt op bij een volledig doorgescheurde pulley.


Oorzaak en ontstaanswijze klimvinger

De klachten ontstaan doordat een klimmer tijdens het klimmen uitglijdt of naar beneden dreigt te vallen. In een reflex wordt er geprobeerd de val te breken door een richel in de klimmuur vast te grijpen. Hierdoor komt er een grote plotselinge kracht op de buigpezen en pulleys te staan. De pulleys kunnen maar een beperkte kracht opvangen. Als de kracht op een pulley te groot wordt, zal deze geheel of gedeeltelijk scheuren. Er kan een duidelijke 'knak' gevoeld worden als de pulley in één keer doorscheurt.

Door veelvuldige overbelasting tijdens het klimmen kunnen de pulleys ook geleidelijk beschadigd raken. Kleine scheurtjes maken de pulley gevoelig en kwetsbaar.

Klachten en verschijnselen: symptomen klimvinger

Klachten die horen bij een klimvinger zijn:

  • Pijn aan de palmzijde van de vinger.
  • Er kan een zwelling optreden, met name na acuut letsel.
  • Druk op de aangedane pulley is pijnlijk.
  • Het buigen van de vingers tegen weerstand is pijnlijk.
- Bowstringing is zichtbaar bij het scheuren van pulleys A2 tot A4.

Diagnose klimvinger

Als er na het vraaggesprek en lichamelijk onderzoek nog onduidelijkheid is, kan de diagnose bevestigd worden door middel van een echo of MRI.

Behandeling en herstel klimvinger

Afhankelijk van de aard van het letsel kan er conservatieve of operatieve behandeling plaatsvinden. Voor de behandeling van een klimvinger kan onder andere gekozen worden voor: 


  • Rust.

  • Spalken.

  • Tapen.

  • NSAID's (ontstekingsremmers).

  • Operatief herstellen van de gescheurde pulley(s).

Advies


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

hand vinger pulleys
hand vinger pulleys trekkrachten

Referenties
Cupido, C. (2009). Finger pulley injuries. What to do about them. Gripped. 2009;10(06):40-41.
Kubiak, E.N., Klugman, J.A. & Bosco, J.A. (2006). Hand injuries in rock climbers. Bull NYU Hosp Jt Dis. 2006;64(3-4):172-7..
Rondeel, J.M.M. & Wey, L.P. van der (1996). De klimvinger: vingerblessures bij sportklimmers. Ned Tijdschr Geneeskd. 1996;140:1543-7.

Deel dit artikel:


hand vinger klimvinger tape tapen
hand vinger pulleys
hand vinger pulleys trekkrachten

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF