Migraine
Hoofdpijn

Migraine is hoofdpijn die in aanvallen komt en hevige of bonzende pijn veroorzaakt. De hoofdpijn komt plotseling op. Soms zelfs midden in de nacht. De pijn zit meestal aan één kant van het hoofd.

hoofd hoofdpijn migraine pijnlocatie

Andere vormen van hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn, hoofdpijn door medicijnen, clusterhoofdpijn en cervicogene hoofdpijn.


Beschrijving van de aandoening

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen migraine met aura en migraine zonder aura. Een aura betekent dat de patiënt neurologische verschijnselen vertoond zoals het zien van lichtflitsen, stippen of vlekken. Er kan ook sprake zijn van gezichtsuitval, tintelingen, krachtverlies en spraakstoornissen. Migraine zonder aura komt het meest voor.

Oorzaak en ontstaanswijze

De exacte oorzaak van migraine is onbekend.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Er zijn minstens vijf hoofdaanvallen geweest, die 4-72 uur duren. Daarnaast kunnen een aantal van de volgende symptomen optreden:

  • De pijn is kloppend of bonzend, en matig tot hevig.
  • Inspanning verergert de klachten.
  • Misselijkheid of overgeven.
  • Licht en geluid worden vermeden.


Indien er sprake is van migraine met aura, kunnen er lichtflitsen, stippen of vlekken in het gezichtsveld optreden. Soms kan de patiënt minder goed zien of treden er spraakstoornissen op. Tintelingen of een verminderde gevoeligheid van de huid zijn ook mogelijk. De auraverschijnselen duren niet langer dan een uur en gaan vooraf aan de hoofdpijn.

Diagnose

Behandeling en herstel

Meestal wordt er behandeld met medicijnen. Pijnstillers kunnen de aanvallen minder heftig maken. Een eenmalige dosis ibuprofen, paracetamol of aspirine geeft in een hoop gevallen pijnvermindering.

Uit onderzoek blijkt dat alcohol - en met name rode wijn - voor 1 op de 3 migrainepatiënten aanvallen uitlokken. Het kan voor sommige patiënten dus verstandig zijn drank te vermijden om de kans op een migraineaanval te verkleinen.

Advies

Neem bij twijfel of ernstige hoofdpijnklachten altijd contact op met uw huisarts of specialist. Start een medicamenteuze behandeling alleen in overleg met uw huisarts.


U kunt uw klachten controleren met de gratis online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.


Referenties
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2012). Onderzoek en behandeling van de nek. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


hoofd hoofdpijn migraine pijnlocatie

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF