Binnenste knieband letsel
Mediaal knieband letsel / ligamentum collaterale mediale laesie

De binnenste knieband, ook wel mediale band genoemd, is een belangrijke band voor de stabiliteit van het kniegewricht. Letsel aan deze band treedt vaak op tijdens een acute blessure, zoals een verdraaiing of een ongeval. Een snelle en juiste diagnose is van belang voor een goed herstel.

knie kniebanden binnenste buitenste knieband vooraanzicht

De kniebanden worden vaak verward met de kruisbanden. De kniebanden bevinden zich aan de binnen- en buitenkant van de knie. De kruisbanden zitten midden in de knie.


OEFENPROGRAMMA
Binnenste knieband letsel

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

De binnenste knieband zit aan de binnenzijde van de knie. Hij zit vast aan de zijkant van het bovenbeen (femur) en de zijkant van het scheenbeen (tibia). Door deze positie heeft de binnenste knieband een belangrijke functie in de zijdelingse stabiliteit van het kniegewricht.

Als de knieband teveel op rek komt, kan deze inscheuren of volledig afscheuren.

Letsel van de kniebanden wordt ingedeeld volgens de zogenoemde IKDC gradering. Dit is een meetinstrument / graderingsschaal om de ernst van bandletsel te scoren. Dit geldt voor zowel de kniebanden als de kruisbanden.

Oorzaak en ontstaanswijze

Letsel aan de binnenste knieband ontstaat meestal door een valgusdruk op een gebogen knie. Valgusdruk is de druk waarbij de knie in een zogenoemde X-stand wordt geforceerd. Dit kan gebeuren op het sportveld, waarbij een tegenstander de knie vanaf de buitenzijde naar de binnenzijde drukt. Bijvoorbeeld met een sliding of een harde trap.

De klachten kunnen ook tijdens een (onge)val ontstaan. Hierbij wordt dan het onderbeen te ver naar buiten bewogen. Bijvoorbeeld tijdens een ski-ongeval waarbij de ski te veel naar buiten wegglijdt. Ook uitglijden, of een val met de fiets, kan letsel aan de binnenste knieband veroorzaken. De manier waarop iemand valt, bepaalt of de knieband wel of niet op rek komt.

Klachten en verschijnselen: symptomen

De knie voelt stijf en pijnlijk aan. De pijn zit aan de binnenkant van de knie ter hoogte van de binnenste knieband. Bij ernstig letsel kan het zijn dat het niet mogelijk is de knie te belasten. Door op de knieband te drukken, of deze op rek te brengen, kan de pijn verergeren. De knie kan instabiel voelen en er kan sprake zijn van zwelling.

Symptomen na een acute blessure of verdraaiing:

  • Pijn aan de binnenzijde van de knie.
  • Stijfheid van de knie (het niet volledig kunnen bewegen van de knie).
  • Instabiel gevoel, voornamelijk bij zijdelingse bewegingen.
  • Zwelling (aan de binnenzijde van de knie).

Diagnose

Het stellen van de juiste diagnose bij acute knieblessures is van groot belang voor een goed herstel. Voor een juiste diagnose is het vraaggesprek over het ongeval belangrijk. Het type ongeval geeft een indicatie of de binnenband beschadigd kan zijn.

Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt de knie bekeken, druk uitgeoefend op de binnenband en de binnenband op rek gebracht. De mate van beweeglijkheid tijdens de rektest bepaalt de eerder genoemde IKDC gradering:

  • Graad A: 0-2 mm speling.
  • Graad B: 3-5 mm speling.
  • Graad C: 6-10 mm speling.
  • Graad D: >10 mm speling.


Bij graad D letsel zijn waarschijnlijk ook andere structuren in de knie beschadigd.

Bij een diagnosestelling in de eerste dagen na het ontstaan, is deze rektest betrouwbaarder dan een MRI-scan. Dit komt omdat door het vocht in de knie de uitslag van een MRI-scan niet geheel betrouwbaar is.

Behandeling en herstel

Letsel aan de binnenband kan volledig herstellen zonder operatie. Hierbij moet de diagnose wel binnen twee weken gesteld zijn en adequaat gehandeld worden.

Graad A
Graad A herstelt vanzelf binnen vier tot zes weken. In deze weken mogen belastende activiteiten, zoals sport, niet uitgevoerd worden.

Graad B, C en D
Bij graad B, C en D moet de knie voor een juist herstel zes weken ondersteund worden door een brace. Deze brace moet 24 uur per dag gedragen worden. De brace voorkomt dat de band op rek kan komen. Hierdoor groeit de band weer volledig aan elkaar. De brace moet binnen twee weken om de knie zitten. Na twee weken kan de band met een brace niet meer herstellen.

Gedurende de periode met de brace mag de knie wel belast worden. Onder begeleiding van een fysiotherapeut kan de belasting verhoogd worden. De revalidatie na deze periode duurt drie tot zes maanden. Hierna kunnen sportactiviteiten weer hervat worden.

Bij een niet-juiste behandeling, kan chronische instabiliteit van de knie optreden. Deze instabiliteit kan niet meer hersteld worden door training. Vroegdiagnostiek is daarom van groot belang bij acute knieblessures.

Advies

Oefeningen

Bij milde klachten (graad A) kunt u een oefenprogramma volgen met oefeningen voor de binnenste knieband. Bij graad B, C en D kan een fysiotherapeut hierbij helpen.


U kunt uw klachten controleren met de gratis online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

knie kniebanden binnenste buitenste knieband achteraanzicht

Referenties
Brooijmans, F., Huiberts, L., Hekking, J. & Lataster, A. (2011). Kan de fysiotherapeut acute knieletsels adequaat diagnosticeren. Physios: 2011-1-5.
Brooijmans, F.A.M., Lenssen, A.F.T., Melick, N. van, Knoop, J., Rondhuis, G. †, Neeleman-van der Steen, C.W.M., Tak, I.J.R., Hullegie, W., Hendriks, E. & Janssen, R.P.A. (2015). KNGF Evidence Statement. Acuut knieletsel. V-27/2015.
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2008). Onderzoek en behandeling van de knie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Verhaar, J.A.N. & Linden, A.J. van der (2005). Orthopedie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


knie kniebanden binnenste buitenste knieband vooraanzicht
knie kniebanden binnenste buitenste knieband achteraanzicht

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF