Kniebrace

Een kniebrace is een stevige bandage die de knie beschermt tegen overmatige bewegingen. Een kniebrace kan gebruikt worden ter preventie of ter behandeling van knieletsel. Het is een fabeltje dat een brace spieren ‘lui’ maakt.


Kniebrace voor preventie

Vaak wordt een kniebrace gebruikt ter voorkoming van knieletsel. Meestal is er wel een eerdere knieblessure geweest. Ook een knie met artrose (slijtage) kan door een kniebrace beschermd worden. Hierdoor is het toch mogelijk om te blijven sporten of te werken.

Kniebrace als behandeling van knieletsel

Een kniebrace wordt alleen als behandeling gebruikt bij letsel aan de binnenste knieband. Dit is de enige juiste toepassing. Verder wordt een kniebrace niet voor letselbehandeling ingezet. Deze kan weer wel gebruikt worden om - bijvoorbeeld - na een voorste kruisbandscheur, een operatie uit te stellen. Wanneer een voorste kruisband niet geopereerd wordt, kan een brace ook een deel van de behandeling zijn. Maar dan ter voorkoming van ander knieletsel door de ontstane instabiliteit.

Soorten kniebraces

Er zijn vele verschillende soorten kniebraces. Van een elastische sok tot aan een volledig op maat gemaakte brace. Een brace wordt meestal geadviseerd ter voorkoming van nieuw knieletsel. Mensen met knieartrose of instabiliteit in de knie hebben baat bij een kniebrace. Door een kniebrace kunnen ze toch blijven sporten en/of werken.

Een brace voorkomt voor een groot deel zijwaartse en extreme draaibewegingen in het kniegewricht. Wel bestaat de mogelijkheid om de knie te blijven buigen en strekken. Het is bekend dat bewegen goed is voor het lichaam en voor gewrichten. Ook bij artrose moet een gewricht in beweging blijven. Door een brace is dit mogelijk.

Een elastische sok voorkomt geen extreme bewegingen maar geeft wel druk. Dit kan helpen tegen vochtophoping. Door de druk ontstaat er ook een gevoel van stabiliteit en de pijn kan minder worden. Vaak is het voor mensen ook een herinnering dat ze pijn aan de knie hebben. Hierdoor worden ze tijdens werk of sport toch geremd. Op deze manier voorkomen ze extreme krachten op de knie.

Belangrijk bij een kniebrace

Voor een kniebrace is het ontzettend belangrijk dat deze goed past. Het bovenbeen is altijd dikker dan het onderbeen. Hierdoor kan een kniebrace afzakken. Dit is alleen te voorkomen door een juiste maat kniebrace. De kniebrace klemt dan stevig om het boven- en onderbeen. Maar bij teveel klemming, kunnen andere klachten ontstaan. Zoals koude voeten of tintelingen in de voet. Een juiste maat is dus enorm belangrijk. Daarnaast is het belangrijk dat de juiste beweging geremd wordt. Vaak gaat dit om zijwaartse bewegingen in de knie.
Gerelateerde onderwerpen

Braces

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF