Metatarsalgie
Pijn onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes

Bij metatarsalgie is er pijn aan de bal van de voet. Dat is aan de onderkant van de voorvoet, vlak voor de plek waar de tenen beginnen. De klachten spelen met name op tijdens het lopen of staan.

voet metatarsalgie pijnlocatie


Beschrijving van de aandoening

De metatarsus is de Latijnse naam voor middenvoet. Algie betekent pijn. Letterlijk betekent metatarsalgie dus, pijn van de middenvoet. Er is sprake van overbelasting aan de onderkant van de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Door druk op één of meer kopjes van de middenvoetsbeentjes kunnen de pezen en het botvlies rond de kopjes ontstoken raken en klachten geven. Soms ontstaan er eeltplekken of likdoorns onder de voet op de plek waar de druk verhoogd is.

Oorzaak en ontstaanswijze

Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van de klachten. Het vetkussen onder de voet kan - naarmate we ouder worden - dunner worden, waardoor de druk op de kopjes van de middenvoetsbeentjes toeneemt. Schoenen met een hoge hak verhogen ook de druk op de middenvoetsbeentjes. Hetzelfde geldt voor een verkeerd steunende binnenzool.

Een andere oorzaak is het inzakken van het binnenste lengtegewelf van de voet. Dit kan tot een verkeerde drukverdeling in de voet leiden en metatarsalgie veroorzaken. Daarnaast kan een aandoening aan een van de middenvoetsbeentjes leiden tot overbelasting van de andere middenvoetsbeentjes en zo metatarsalgie veroorzaken.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Klachten die horen bij metatarsalgie zijn:

  • Pijn in de voorvoet, onder de bal van de voet.
  • De klachten treden op tijdens het lopen en staan.
  • Startpijn (als er na een langere periode van rust weer bewogen wordt, zoals 's ochtends).
  • Gezwollen voorvoet door vochtophoping.
  • Eeltplekken of likdoorns onder de voet.
  • Soms zijn er tintelingen in de tenen.


Vaak komen bij deze klachten een hallux valgus en/of hamertenen voor.

Diagnose

De arts of fysiotherapeut stelt een aantal vragen om de klachten op een rijtje te krijgen en de oorzaak te ontdekken. Tijdens het lichamelijk onderzoek worden afwijkingen van de voet en de tenen bekeken en enkele tests gedaan. Aanvullend onderzoek in de vorm van een röntgenfoto of echo is soms nodig om de exacte oorzaak van de klachten te achterhalen.

Behandeling en herstel

De behandeling is er op gericht de drukverdeling in de voet te verbeteren. Dit kan door overgewicht te verminderen of door schoenen met een lagere hak en/of steunzolen te dragen. Bij langdurige klachten kan operatie overwogen worden.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

voet metatarsi kopje metatarsus anatomie onderaanzicht

Referenties
Schreuder, H.W.B. (2007). De voet. De basis voor staan en gaan. Nijmegen: Thieme.
St. Jans Gasthuis Weert (2008). Metatarsalgie. Patiënteninformatie. Poli Orthopedie.

Deel dit artikel:


voet metatarsalgie pijnlocatie
voet metatarsi kopje metatarsus anatomie onderaanzicht

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF