Cervicogene hoofdpijn
Hoofdpijn vanuit de nek / CGH

Cervicogene hoofdpijn (CGH) is een vrij zeldzame vorm van hoofdpijn. De klachten komen vanuit het bovenste deel van de nek. In principe is er niks aan de hand in het hoofd zelf.

hoofd hoofdpijn cervicogeen cgh pijnlocatie

Andere vormen van hoofdpijn zijn migraine, spanningshoofdpijn, hoofdpijn door medicijnen en clusterhoofdpijn.


OEFENPROGRAMMA
Cervicogene hoofdpijn

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

Cervicogene hoofdpijnklachten worden veroorzaakt door een probleem in de beweeglijkheid van de nek. Meestal komen de hoofdpijnlachten maar aan één kant van het hoofd voor. Aan diezelfde kant kan de pijn ook uitstraling richting de arm. Klachten aan beide kanten is ook mogelijk.

De pijn is vaak zeurend en continu aanwezig. Bij aanvalsgewijze klachten kan de hoofdpijn uren tot dagen aanhouden.

Oorzaak en ontstaanswijze

Verhoogde druk op de nek door (draai-)bewegingen of langdurige houdingen wekken de klachten op.

De klachten komen het vaakst voor bij mensen tussen de 30 en 40 jaar oud die de nek dagelijk zwaar en/of eenzijdig belasten. Bovendien komt cervicogene hoofdpijn opvallend vaak voor na whiplash.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Bij cervicogene hoofdpijn is de hoofdpijn continu of in aanvallen aanwezig. Er is daarnaast sprake van pijn in de nek of arm aan dezelfde zijde als de hoofdpijn zich bevindt. De bewegingen van de nek kunnen beperkt zijn.

Diagnose

De diagnose cervicogene hoofdpijn wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt. Daarnaast zijn er speciale hoofdpijnvragenlijsten en kan gevraagd worden een hoofdpijndagboek bij te houden om meer inzicht te krijgen in de klachten.

Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt de beweeglijkheid van de nek onderzocht en gekeken of de klachten hiermee samenhangen.
Neem bij twijfel of ernstige hoofdpijnklachten altijd contact op met uw huisarts of specialist.

Behandeling en herstel

De behandeling bestaat uit het verbeteren van de mobiliteit van de nek, houdingsinstructies en een oefenprogramma met spierversterkende oefeningen. Daarnaast is geruststelling en het verminderen van risicofactoren belangrijk. De klachten verdwijnen in de meeste gevallen binnen 1 jaar. Er bestaan ook pijnbehandelingen bij ernstige of chronische klachten.

Advies

Neem bij twijfel of ernstige hoofdpijnklachten altijd contact op met uw huisarts of specialist.

Oefeningen

Bekijk hier het oefenprogramma met oefeningen voor cervicogene hoofdpijn dat zich richt op mobiliteit, houding en het versterken van de nekspieren.


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

hoofd cervicogene hoofdpijn cgh nervus trigeminus

Referenties
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2012). Onderzoek en behandeling van de nek. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


hoofd hoofdpijn cervicogeen cgh pijnlocatie
hoofd cervicogene hoofdpijn cgh nervus trigeminus

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF