Hallux valgus
Standsafwijking van de grote teen

Een hallux valgus is een veelvoorkomende aandoening van de voet. Er is een standsafwijking van de grote teen. Naast het feit dat dit lastig en pijnlijk kan zijn, vinden sommige patiënten het ook geen mooi gezicht.

voet hallux valgus anatomie

Ongeveer 33% van alle volwassenen heeft enige mate van een hallux valgus standsafwijking. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.


Beschrijving van de aandoening

Bij een hallux valgus is er sprake van een scheefstand van de grote teen in de richting van de andere tenen. Het middenvoetsbeentje dat zich net vóór de grote teen bevindt, staat de verkeerde kant op (naar buiten toe) gedraaid. Hierdoor ontstaat er een knobbel aan de buitenkant van de grote teen. Dit noemen we een bunion.

Oorzaak en ontstaanswijze

Het is niet helemaal duidelijk hoe een hallux valgus ontstaat. Het kan het gevolg zijn van aangeboren afwijkingen in de voet, hypermobiliteit van de gewrichten en het overmatig naar binnen zakken van de voet. Strakke, nauwe schoenen of schoenen met hoge hakken lijken de kans op het ontwikkelen van een hallux valgus te vergroten.

In sommige families wordt het vaker gezien. Daarnaast komt een hallux valgus relatief vaak voor bij ziektes die gepaard gaan met ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Klachten die horen bij een hallux valgus zijn:

  • Pijn of moeite met lopen.
  • De pijn zit meestal aan de zijkant van de grote teen.
  • De grote teen wijst naar binnen toe (richting de andere tenen).
  • Er zit een pijnlijke knobbel aan het begin van de grote teen die wat naar buiten toe uitsteekt. Deze kan ontstoken zijn, gaan zwellen en rood worden.
  • Sommige patiënten kunnen moeilijk passende schoenen vinden.
  • Smalle puntschoenen of lopen op hoge hakken verergeren de pijn.

Diagnose

Om de diagnose hallux valgus te stellen zal de arts of fysiotherapeut vragen naar de klachten en het ontstaan hiervan. Zeker bij een wat verder gevorderde hallux valgus is de diagnose niet moeilijk. De grote teen wijst dan al naar binnen toe en er is een pijnlijke knobbel aanwezig.

Behandeling en herstel

De behandeling is meestal conservatief. Dit betekent dat de patiënt het advies krijgt wijder schoeisel te dragen met lage of zonder hakken. Door middel van oefeningen voor de voet wordt de beweeglijkheid van het gewricht behouden. Met steunzolen of een nachtspalk kan de scheefstand tegengegaan worden.

Wanneer er ernstige pijn of hinder bestaat, kan een operatieve ingreep overwogen worden.

Tijdens een operatie verbetert de chirurg de stand van de teen. In ernstiger gevallen van een hallux valgus moet het teengewricht vastgezet worden. Over het algemeen leveren deze ingrepen goede resultaten op.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

voet hallux valgus rontgen foto
voet hallux valgus bunion

Referenties
Barg, E.C., Eekhof, J.A.H. & Knuistingh Neven, A. (2008). Hallux valgus. Kleine kwaal. Huisarts & Wetenschap. Feb; 51(2):96-98.
Verhaar, J.A.N. & Linden, A.J. van der (2005). Orthopedie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


voet hallux valgus anatomie
voet hallux valgus rontgen foto
voet hallux valgus bunion

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF