Inlegzooltjes
Steunzolen

Een inlegzool is een uitneembaar voetbed om in de schoen te leggen. Zij geven de voeten ondersteuning daar waar ze die nodig hebben. Inlegzool is een overkoepelende term waar steunzolen, correctiezolen, confectiezolen en klachtgerichte zolen onder vallen. Deze worden gebruikt om blessures te voorkomen, om bestaande klachten te helpen verminderen of om het comfort te verhogen.

inlegzooltjes voetklachten


Redenen om inlegzolen te gebruiken

Ieders voeten zijn anders en dus ook de stand hiervan. Sommige mensen hebben platvoeten, doorgezakte voeten, tenen die krom staan of voeten die wat meer naar binnen kantelen. De meeste mensen hebben gelukkig geen problemen met de stand van hun voeten. Maar sommige mensen hebben of krijgen hier wel last van.

Zij krijgen last van de voeten bij (lang) staan, lopen, werk of sport. Het is ook mogelijk om klachten op ander plekken in het lichaam te krijgen door een afwijkende stand van de voeten. Bijvoorbeeld in de enkels, knieën, heupen of rug. Die mensen kunnen baat hebben bij het gebruik van inlegzolen.

Verschillende soorten inlegzolen

Binnen de inlegzolen wordt een onderverdeling gemaakt in:

  • Steunzolen. Deze ondersteunen met name de voetgewelven en de voorvoet.
  • Confectiezolen. Dit zijn standaardzooltjes die vrij verkrijgbaar zijn bij de schoenmaker of schoenwinkel. Vaak zijn deze nog passend te maken door eventueel een klein stukje van de voorkant van de zool af te knippen.
  • Correctiezolen. Deze zijn bedoeld om de stand van de voet (blijvend) te veranderen. Bijvoorbeeld als de voetstand verbeterd moet worden bij een kind met een aangeboren voetafwijking. Maar correctiezolen worden ook gebruikt om de houding of het looppatroon te verbeteren. Of om de druk onder de voet beter te verdelen.
  • Klachtgerichte zolen. Er zijn veel blessures en klachten aan de voet mogelijk. Denk aan achillespeesklachten, hielspoor, doorgezakte voeten of een Mortons neuralgie. Een klachtgerichte zool is speciaal gemaakt om de (pijn)klachten te verminderen.


Op basis van de klacht of het doel kan gekozen worden voor:

  • Volledige of halve zolen.
  • Hielcups die alleen de hiel ondersteunen.
  • Zolen voor bepaalde (sport)activiteiten.
  • Zolen van hard of zacht materiaal.


Let op! Een verkeerde inlegzool kan ook juist klachten veroorzaken of verergeren. Laat je dus altijd goed informeren.

Waar zijn inlegzolen te krijgen?

Schoenmakers en schoenenwinkels verkopen confectiezolen die in vrijwel elke schoen passen. Wanneer de steunzolen uit de winkel niet de juiste pasvorm hebben, dan is het verstandig om de zolen op maat te laten maken. Een podotherapeut weet als geen ander welke correcties een voet nodig heeft om de voet optimaal te ondersteunen. Uiteraard zijn deze duurder dan de zolen die in de winkel verkrijgbaar zijn. Soms worden deze (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekeraar.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Revalidatie hulpmiddelen

Bekijk hier alle onderwerpen.

inlegzooltjes voetklachten

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF