Podotherapeut of podoloog
Podotherapie, podologie

Podotherapeuten en podologen zijn voetspecialisten die zich bezighouden met voetproblemen of daaruit voortkomende problemen. De voet wordt hierbij gezien als de basis van het lichaam. Als er iets mis is met de voet dan kan dit leiden tot problemen van bijvoorbeeld de enkel, knie, heup of rug.

podotherapeut podoloog voet voetspecialist


Er zijn veel overeenkomsten in de werkzaamheden van podotherapeuten en podologen. Het verschil zit hem in het opleidingsniveau. Podotherapie is een HBO studie. Podologen hebben meerdere korte cursussen of opleidingen gevolgd.

Voetproblemen waar een podotherapeut of podoloog bij kan helpen, zijn onder andere standsafwijkingen, huid- en nagelproblemen of klachten als gevolg van overbelasting. Ook problemen die ontstaan bij een ziekte als diabetes of reuma horen daarbij.

Onderzoek en behandeling bij de podotherapeut of podoloog

Een bezoek aan de podotherapeut of podoloog bestaat uit enkele onderdelen. Zo zal bij de eerste afspraak gevraagd worden naar de klachten. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Tijdens dit lichamelijk onderzoek wordt gekeken naar het slijtagepatroon van de schoenen, de huid, de teennagels en de stand van de voeten.

De stand van de voet wordt specifieker beoordeeld door gebruik te maken van speciale meetapparatuur. Een podoscoop is een lichtbak met daarin een spiegel. Op die manier kan de drukverdeling van de voeten worden beoordeeld. Door een afdruk van de voet te maken of met een drukplaatmeting kijkt de podotherapeut of podoloog naar de manier waarop de voet belast wordt.

Daarnaast kijkt hij/zij naar het looppatroon en de beweeglijkheid van de gewrichten van de voet en enkel. Dit wordt eventueel uitgebreid met onderzoek van de knie, heup of rug.

Na het onderzoek worden de behadelmogelijkhede besproken. Dit kan bijvoorbeeld door een inlegzool op maat te maken, de voetgewrichten los te maken (mobiliseren) of door het geven van (schoen)advies.

Verwijzing en vergoeding

Een verwijzing van een arts is voor een behandeling bij de podotherapeut of podoloog niet nodig en wordt door de zorgverzekering vergoed als men hiervoor aanvullend verzekerd is.

Waar werkt een podotherapeut of podoloog?

Een podotherapeut of podoloog is meestal werkzaam in een particuliere praktijk, maar ze zijn soms ook in instellingen zoals een ziekenhuis of revalidatiecentrum te vinden. Hier werken ze vaak samen met andere zorgverleners zoals fysiotherapeuten en (huis)artsen.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Paramedici

Bekijk hier alle onderwerpen.

podotherapeut podoloog voet voetspecialist

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF