Podotherapeut
Podotherapie, podoloog

Een podotherapeut is een voetspecialist die zich bezighoudt met voetproblemen of daaruit voortkomende problemen. De voet wordt hierbij gezien als de basis van het lichaam. Als er iets mis is met de voet dan kan dit leiden tot problemen van bijvoorbeeld de enkel, knie, heup of rug.

podotherapeut podoloog voet voetspecialist 3


Voetproblemen waar een podotherapeut bij kan helpen, zijn onder andere standsafwijkingen, huid- en nagelproblemen of klachten als gevolg van overbelasting. Ook problemen die ontstaan bij een ziekte als diabetes of reuma horen daarbij.

Onderzoek en behandeling bij de podotherapeut

Een bezoek aan de podotherapeut bestaat uit enkele onderdelen. Zo zal bij de eerste afspraak gevraagd worden naar de klachten. Vervolgens zal een lichamelijk onderzoek verricht worden. Tijdens dit lichamelijk onderzoek wordt gekeken naar het slijtagepatroon van de schoenen, de huid, de teennagels en de stand van de voeten.

De stand van de voet specifieker beoordeeld worden door gebruik te maken van speciale meetapparatuur. Een podoscoop is een lichtbak met daarin een spiegel. Op die manier kan de drukverdeling van de voeten worden beoordeeld. Er kan een afdruk van de voet gemaakt worden of via een drukplaatmeting gekeken worden naar de manier waarop de voet belast wordt.

Daarnaast wordt gekeken naar het looppatroon en de beweeglijkheid van de gewrichten van de voet en enkel. Dit wordt eventueel uitgebreid met onderzoek van de knie, heup of rug.

Na het onderzoek wordt besproken hoe de klachten het best behandeld kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld door een inlegzool op maat te maken, de voetgewrichten los te maken (mobiliseren) of door het geven van (schoen)advies.

Verwijzing en vergoeding

Een verwijzing van een arts is voor een behandeling bij de podotherapeut niet nodig en wordt door de zorgverzekering vergoed als men hiervoor aanvullend verzekerd is.

Waar werkt een podotherapeut?

Een podotherapeut is vaak werkzaam in een particuliere praktijk, al zijn er ook podotherapeuten die in een instelling zoals een ziekenhuis werken. Hier werken ze vaak samen met andere zorgverleners zoals fysiotherapeuten en (huis)artsen.
Gerelateerde onderwerpen

Paramedici

Bekijk hier alle onderwerpen.

podotherapeut podoloog voet voetspecialist 3

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2021 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF