Popliteus tendinitis
Heuvelknie / peesontsteking knieholte

Bij een popliteus tendinitis is de pees van de popliteus spier ontstoken. Deze spier ligt in de knieholte en kan onder andere klachten geven tijdens het hardlopen. Omdat heuvelafwaarts hardlopen de klachten opwekt wordt de aandoening ook wel 'heuvelknie' genoemd.

knie popliteus tendinitis

De popliteus heeft als functie het onderbeen naar binnen te draaien en de buiging van de knie te begeleiden. Daarnaast zorgt de spier ook voor stabiliteit in zijwaartse richting van de knie, ondersteunt hij de functie van de achterste kruisband en trekt hij de meniscus naar achteren bij buiging van de knie.


OEFENPROGRAMMA
Popliteus tendinitis

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

De popliteus is een korte spier in de knieholte die vergeleken met omringende andere spieren relatief schuin verloopt. Hij ontspringt vanaf het bovenbeen aan de buitenzijde van de knie en loopt schuin omlaag naar de binnenzijde van de knie waar hij aanhecht op het scheenbeen.De pees van de popliteus raakt meestal geblesseerd door overbelasting. Omdat de popliteus met name meehelpt bij het starten van een kniebuiging, werkt deze spier samen met de hamstrings. Zijn functie is daarmee tegengesteld aan de spiergroep die zich aan de voorzijde van het bovenbeen bevindt.

Oorzaak en ontstaanswijze

Een popliteus tendinitis kan een aantal oorzaken hebben. De klachten kunnen ontstaan bij het overmatig naar binnen kantelen van de voeten (overpronatie), bij het heuvelafwaarts rennen of door steeds aan dezelfde kant van een bol wegdek te lopen. Ook een overmatige draaiing in de knie en zwakte van de quadriceps-spier of hamstrings kan de klachten veroorzaken. Hierdoor raakt de pees van de popliteus mogelijk overbelast en ontstoken.Omdat de popliteus bijdraagt aan de kniebuiging, kan deze spier overbelast raken als de hamstrings verzwakt zijn. De hamstring zorgt naast kniebuiging ook voor de controle van het onderbeen tijdens de standfase van het lopen. Dit betekent dat bij zwakke of niet juist aangestuurde hamstrings, de popliteus deze functie gaat overnemen en er zo overbelasting kan ontstaan.

Klachten en verschijnselen: symptomen

De pijn bevindt zich in de knieholte en aan de buitenkant van de knie. De klachten treden met name op tijdens het (heuvelafwaarts) hardlopen.Doordat de popliteus ontstoken en pijnlijk wordt, ontstaat er ook een verdikking. Dit kan een beknellend gevoel in de knieholte veroorzaken. Voornamelijk bij het volledig buigen van de knie. Tijdens het volledig strekken van de knie kan er ook pijn of een blokkerend gevoel optreden.


  • Pijn in de knieholte en/of buitenzijde van de knie.
  • Pijn bij (heuvelafwaarts) (hard)lopen.
  • Beperking bij het buigen van de knie.
  • Beperking van de strekking van de knie.
  • Gevoel van verdikking in de knieholte.

Diagnose

De arts of fysiotherapeut vraagt naar de klachten en zal tijdens een lichamelijk onderzoek testen of de klachten van de popliteus afkomstig zijn. Dit geeft vaak duidelijke aanwijzingen om wat voor blessure het gaat. Bij twijfel kan een echo de diagnose ondersteunen. 


De popliteus ondersteunt de hamstring, bij het lichamelijk onderzoek wordt daarom gekeken naar het gehele been. Ook kan er een loopanalyse gemaakt worden om te kijken of er sprake is van doorgezakte voeten tijdens het lopen. Men kan ook zien wat de knie doet als er tijdens het lopen stabiliteit gevraagd wordt. Overmatig draaien van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen kan de popliteus overbelasten.

Behandeling en herstel

De behandeling zal in eerste instantie bestaan uit relatieve rust, wat inhoudt dat de bewegingen die pijn veroorzaken vermeden moeten worden. Dit wordt gecombineerd met oefeningen om de juiste spieren in en rondom de knieholte te versterken.Ook de spieren van de onderrug, heupen en voeten worden getraind om zoveel mogelijk stabiliteit aan de knie te geven. Daarnaast kan een verharde popliteus gemasseerd worden om hem te helpen ontspannen en kunnen rekoefeningen en mobilisaties van het kniegewricht helpen.Als uit het onderzoek blijkt dat de stand van de voet een mogelijke oorzaak is, dan kan een zooltje geadviseerd worden. Dit gaat dan vaak in samenspraak met een podotherapeut.

Advies

Oefeningen

In het oefenprogramma voor popliteus tendinitis worden de juiste oefeningen gecombineerd om de popliteusklachten te verhelpen. Het oefenprogramma is hier te vinden.


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

knie popliteus spier

Referenties
Brukner, P. & Khan, K. (2010). Clinical sports medicine. McGraw-Hill: Australia. 3e druk.
Moore, K.L. & Agur, A.M.R. (2013). Clinically Oriented Anatomy. Lippincott Williams And Wilkins.

Deel dit artikel:


knie popliteus tendinitis
knie popliteus spier

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF