Popliteus tendinitis
Heuvelknie

Bij een popliteus tendinitis is de pees van de spier die we ‘popliteus’ noemen ontstoken. Deze spier ligt in de knieholte en kan onder andere pijn en klachten geven tijdens het hardlopen. Omdat heuvelafwaarts hardlopen de klachten provoceert wordt de aandoening ook wel 'heuvelknie' genoemd.

knie popliteus tendinitis

De popliteus heeft als functie het onderbeen naar binnen te draaien en de buiging van de knie te begeleiden. Daarnaast zorgt de spier ook voor stabiliteit in zijwaartse richting van de knie, ondersteunt hij de functie van de achterste kruisband en trekt hij de meniscus naar achteren wanneer de knie gebogen wordt.


OEFENPROGRAMMA
Popliteus tendinitis

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

De popliteus is een korte spier die vergeleken met omringende andere spieren relatief schuin verloopt. Hij ontspringt vanaf het bovenbeen aan de buitenzijde van de knie en loopt schuin omlaag naar de binnenzijde van de knie waar hij aanhecht op het scheenbeen.

De pees van de popliteus raakt meestal geblesseerd door overbelasting. Omdat de popliteus met name meehelpt bij het starten van een kniebuiging, werkt deze spier samen met de hamstring en is zijn functie tegengesteld aan de spiergroep die zich aan de voorzijde van het bovenbeen bevindt.

Oorzaak en ontstaanswijze

Popliteus tendinitis kan een aantal oorzaken hebben. De klachten kunnen ontstaan bij het overmatig naar binnen kantelen van de voeten (pronatie), bij het heuvelafwaarts rennen of door steeds aan dezelfde kant van bol wegdek te lopen. Ook een vergrote draaiing in de knie en zwakte van de quadriceps-spier of hamstrings kan de klachten veroorzaken. Hierdoor raakt de pees van de popliteus mogelijk overbelast en ontstoken.

Omdat de popliteus bijdraagt aan de kniebuiging, kan deze spier overbelast raken als de hamstring verzwakt is. De hamstring zorgt naast kniebuiging ook voor de controle van het onderbeen tijdens de standfase van het lopen. Dit betekent dat als de hamstring verzwakt is of niet juist wordt aangestuurd, de popliteus deze functie gaat overnemen en overbelasting kan ontstaan.

Klachten en verschijnselen: symptomen

De pijn bevindt zich in de knieholte en aan de buitenkant van de knie. De klachten treden met name op tijdens het (heuvelafwaarts) hardlopen.

Doordat de popliteus ontstoken en pijnlijk wordt, ontstaat er ook een verdikking. Dit kan gevoeld worden als een beknellend gevoel in de knieholte. Voornamelijk bij het volledig buigen van de knie. Tijdens het volledig strekken van de knie kan er ook pijn of een blokkerend gevoel aanwezig zijn.

  • Pijn in de knieholte en/of buitenzijde van de knie.
  • Pijn bij (heuvelafwaarts) (hard)lopen.
  • Beperking bij het buigen van de knie.
  • Beperking van de strekking van de knie.
  • Gevoel van verdikking in de knieholte.

Diagnose

De arts of fysiotherapeut zal door middel van een lichamelijk onderzoek testen of de klachten van de popliteus afkomstig zijn. Daarnaast zal gevraagd worden naar het ontstaan van de klachten. Dit kan een duidelijke aanwijzing zijn om wat voor blessure het gaat. Een echografie kan de diagnose eventueel ondersteunen.

De popliteus ondersteunt de hamstring, bij het lichamelijk onderzoek wordt daarom gekeken naar het gehele been. Ook kan er een loopanalyse gemaakt worden om te kijken of er sprake is van doorgezakte voeten tijdens het lopen. Men kan ook zien wat de knie doet als er tijdens het lopen stabiliteit gevraagd wordt. Overmatig roteren van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen kan de popliteus overbelasten.

Behandeling en herstel

De behandeling zal in eerste instantie bestaan uit relatieve rust, wat inhoudt dat de bewegingen die pijn veroorzaken gemeden dienen te worden. Dit wordt gecombineerd met oefeningen om de juiste spieren in en rondom de knieholte te versterken.

Ook de spieren van de onderrug, heupen en voeten worden getraind om zoveel mogelijk stabiliteit aan de knie te geven. Daarnaast kan een verharde popliteus gemasseerd worden om hem te helpen ontspannen en kunnen rekoefeningen en mobilisaties van het kniegewricht helpen.

Als tijdens het onderzoek is gebleken dat de stand van de voet een oorzaak kan zijn, kan ook een zooltje geadviseerd worden. Dit wordt dan vaak in samenspraak met een podotherapeut gedaan.

Advies

Oefeningen

In het oefenprogramma voor popliteus tendinitis worden de juiste oefeningen gecombineerd om de popliteusklachten te verhelpen. Het oefenprogramma is hier te vinden.


U kunt uw klachten controleren met de gratis online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

knie popliteus spier

Referenties
Brukner, P. & Khan, K. (2010). Clinical sports medicine. McGraw-Hill: Australia. 3e druk.
Moore, K.L. & Agur, A.M.R. (2013). Clinically Oriented Anatomy. Lippincott Williams And Wilkins.

Deel dit artikel:


knie popliteus tendinitis
knie popliteus spier

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF