Radiaal tunnel syndroom
Posterior interosseous syndroom (PIN)

Bij het radiaal tunnel syndroom is er sprake van een zenuwbeknelling in de onderarm. De aandoening wordt ook wel posterior interosseous syndroom (PIN) genoemd.

arm radiaal tunnel syndroom locatie

Het radiaal tunnel syndroom komt minder vaak voor dan de vaker gediagnosticeerde tennisarm. Beide aandoeningen hebben overeenkomstige klachten en kunnen daarom soms moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn.


Beschrijving van de aandoening

Bij het radiale tunnel syndroom raakt de nervus radialis bekneld. Dit is de zenuw aan de strekzijde van de onderarm. De beknelling bevindt zich tussen een aantal spieren en/of banden in de onderarm. Deze vormen een soort tunnel in de buurt van de buitenzijde van de elleboog. We noemen de ruimte waar de zenuw doorheen loopt de radiale tunnel.

Oorzaak en ontstaanswijze

De klachten ontstaan meestal bij mensen die veelvuldig de onderarm draaien (pronatie en supinatie). Bijvoorbeeld bij het schroeven draaien of een deksel van een pot draaien. Door deze overbelasting zwellen de spieren op en worden ze hard en pijnlijk. Hierdoor kan de zenuw die daar loopt geprikkeld raken. In de tunnel kan de zenuw op verschillenden plaatsen bekneld raken.

Klachten en verschijnselen: symptomen

  • Pijn aan de boven-buitenzijde van de onderarm.
  • Krachtverlies in de onderarm en hand.
  • De klachten nemen toe bij activiteiten waarbij de onderarm naar buiten draait tegen weerstand. Bijvoorbeeld bij het schroeven draaien of een deksel van een pot draaien.
  • Er kan een verhoogde spierspanning waarneembaar zijn in de spieren die zich net onder de elleboog bevinden.
  • Meestal zijn er geen tintelingen voelbaar. Wanneer de beknelling hogerop in de arm of nek zit is het mogelijk dat er tintelingen aan de bovenzijde van de hand gevoeld worden.

Diagnose

Bij het lichamelijk onderzoek wordt gekeken naar de plek waar de meeste pijn zich bevindt. In het geval van het radiaal tunnel syndroom zit deze lager op de onderarm dan bij een tenniselleboog. Daarnaast kunnen de klachten opgewekt worden door de handpalm tegen weerstand omhoog te draaien vanuit een gebogen elleboogstand. Ook het strekken van de middelvinger en zenuwrektesten voor de nervus radialis zullen de klachten waarschijnlijk opwekken.

Eventueel kan er een elektromyografie (EMG) gedaan worden om de geleidingssnelheid van de zenuw te meten. Wanneer deze duidelijk trager is dan aan de andere arm is de conclusie duidelijk; de zenuw geeft zijn signalen niet goed door en zit dus ergens bekneld of is beschadigd.

Behandeling en herstel

Het belangrijkste is om de arm wat rust te geven en de spieren van de onderarm tot ontspanning te brengen om zodoende de druk van de zenuw af te halen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van massage, dry needling en stretching gebeuren. Wanneer deze adviezen en therapie├źn niet het gewenste resultaat hebben kan de zenuw operatief vrij gelegd worden.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de gratis online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

arm radiale tunnel nervus radialis

Referenties
Bayramoglu, M. (2004). Entrapment neuropathies of the upper extremity. Neuroanatomy. 2004;3:18-24.
Brukner, P. & Khan, K. (2010). Clinical sports medicine. McGraw-Hill: Australia. 3e druk.
Cleland, J.A. & Koppenhaver, S. (2011). Netter's orthopaedic clinical examination: an evidence-based approach. 2nd ed. Philadelphia: Saunders Elsevier.
Conneely, A. & Wilcox, R. (2007). Standard of care: radial tunnel syndrome. The Brigham and Women`s Hospital, Inc. Department of Rehabilitation Services.
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2011). Onderzoek en behandeling van elleboog en onderarm. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Thatte, M.R. & Mansukhani, K.A. (2011). Compressive neuropathy in the upper limb. Indian J Plast Surg. 2011 May-Aug; 44(2):283-297.

Deel dit artikel:


arm radiaal tunnel syndroom locatie
arm radiale tunnel nervus radialis

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF