Iliopsoas syndroom
Iliopsoas bursitis / iliopsoas tendinitis

Bij het iliopsoas syndroom zijn de slijmbeurs en/of pees van de iliopsoas spier aangedaan. Dit zorgt voor pijn aan de voorzijde van de heup, in de liesregio. Het iliopsoas syndroom wordt regelmatig niet herkend als oorzaak van heuppijn.

heup iliopsoas psoas major iliacus anatomie

De iliopsoas is de spier die het heupgewricht buigt en het bovenbeen naar buiten toe draait. Via de pees hecht de iliopsoas aan op het bot van het bovenbeen (femur). De slijmbeurs die onder deze spier ligt zorgt ervoor dat alles goed over elkaar heen glijdt en er niet teveel wrijving ontstaat. De slijmbeurs is ongeveer 5 tot 7 cm lang en 2 tot 4 cm breed.


OEFENPROGRAMMA
Iliopsoas syndroom

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

Bij het iliopsoas syndroom is er sprake van een bursitis of tendinitis. Dit betekent dat de slijmbeurs (bursa) of de pees (tendo) ontstoken is. Ze kunnen ook beiden tegelijk ontstoken zijn. Het klachtenbeeld van een ilopsoas bursitis is bijna hetzelfde als het klachtenbeeld van een iliopsoas tendinitis. Samen vallen ze onder het iliopsoas syndroom.Snapping hip
Een snapping hip wordt vaak in verband gebracht met met het ilopsoas syndroom. De pees van de iliopsoas verspringt dan plotseling over een uitstekend botpunt van het dijbeen of het bekken. Dit gaat gepaard met een voelbare (en soms hoorbare) 'knap'. Wanneer de structuren ontstoken zijn geeft de snapping hip een pijnsensatie op het moment van 'knappen'.

Oorzaak en ontstaanswijze

De 3 belangrijkste oorzaken van iliopsoas bursitis zijn een acuut trauma, overbelasting of reumatoïde artritis. De klachten kunnen onder andere ontstaan bij het sjouwen van zware voorwerpen, (heuvel op) hardlopen, roeien, atletiek en krachttraining. Het wordt vaak gezien bij sportieve mensen.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Onderstaande klachten horen bij het iliopsoas syndroom:

  • Pijn in de liesregio, aan de voorzijde van de heup.

  • Vaak is er een (pijnlijke) knap in de heup te voelen (snapping hip).

  • Het maximaal buigen van de heup kan pijnlijk zijn.

  • Pijn wordt gevoeld bij activiteiten als; opstaan uit een stoel, sokken of schoenen aantrekken, een trap of helling oplopen, hardlopen en het maken van trapbewegingen.

  • De pijn kan soms uitstralen over de voorkant van het bovenbeen richting de knie.

  • In rust verminderen de klachten.

  • Omdat de patiënt mogelijk een pijnlijke strekking in de heup probeert te voorkomen is de staplengte aan de aangedane zijde korter.

Diagnose

Om tot een juiste diagnose te komen stelt de arts of fysiotherapeut vragen over de klachten en hoe deze zijn ontstaan. Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt naar de pijnlijke plek gezocht en volgen enkele tests voor de heup die de klachten opwekken. Soms is het nodig om met aanvullend onderzoek zoals echografie te kijken welke structuur de klachten veroorzaakt.

Behandeling en herstel

De behandeling bestaat uit een oefenprogramma voor de iliopsoas spier. Krachttraining en rekoefeningen spelen hierin een belangrijke rol, en dienen op een verantwoorde manier opgebouwd te worden. De fysiotherapeut helpt hierbij.Wanneer de klachten niet overgaan, kan er soms gekozen worden voor een corticosteroïd injectie waarbij een ontstekkingsremmer wordt ingespoten. In uitzonderlijke gevallen kan zelfs tot operatie overgegaan worden, al is succes hierbij niet gegarandeerd.

Advies

Oefeningen

Er is een professioneel oefenprogramma samengesteld met oefeningen voor het iliopsoas syndroom.


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

heup iliopsoas bursa bursitis

Referenties
Johnston, C.A., Wiley, J.P., Lindsay, D.M. & Wiseman, D.A. (1998). Iliopsoas bursitis and tendinitis. A review. Sports Med. 1998 Apr; 25(4):271-283.
Verhaar, J.A.N. & Linden, A.J. van der (2005). Orthopedie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


heup iliopsoas psoas major iliacus anatomie
heup iliopsoas bursa bursitis

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF