Echo

Echografie is een diagnostisch middel om een klacht in beeld te brengen. Met een apparaat dat geluidsgolven produceert kijk je onder de huid. Zo kunnen botten, spieren, pezen, gewrichten beoordeelt worden.

echo apparaat


Doordat de weefsels de geluidsgolven op verschillende manieren terugkaatsen zijn de structuren van elkaar te onderscheiden. Echografie is geen behandelmethode maar een middel dat fysiotherapiepraktijken steeds vaker gebruiken om klachten te onderzoeken.

Een echoapparaat bestaat uit een soort computer met een beeldscherm en een handvat. Dit handvat wordt ook wel probe of transducer genoemd. Dit is het deel dat over het te onderzoeken gebied glijdt.

Voor een betere geleiding van de geluidsgolven gebruikt de fysiotherapeut een speciale gel. De probe wordt daarna op het lichaam geplaatst. Tijdens het onderzoek beweegt de fysiotherapeut de probe langzaam het lichaamsdeel goed in beeld te brengen. Dit kan terwijl de patiënt een beweging uitvoert.

Op een beeldscherm zijn dan de spieren, pezen en banden zichtbaar. De fysiotherapeut gaat dan op zoek naar eventuele afwijkingen die de klachten kunnnen verklaren zoals een ontsteking, spierscheur of kalkafzetting.

Lang niet altijd worden er afwijkingen gevonden met echografie. Het probleem moet dan ergens ander gezocht worden. Het gebeurt ook vaak dat er wel afwijkingen gevonden die niks met de klachten te maken hebben. Meestal gaat het hier dan om leeftijdsgerelateerde aanpassingen van het lichaam die verder geen behandeling nodig hebben.

Echografie is er niet alleen om een diagnose te stellen, maar is ook in te zetten om te beoordelen hoe een aandoening zich ontwikkelt. De fysiotherapeut kijkt bijvoorbeeld of een geblesseerde pees herstelt door de behandeling. Houd er wel rekening mee dat de klachten vaak eerder verdwenen zijn dan het echobeeld laat zien.

Zoals gezegd is echografie geen behandeling op zich en zullen er dus andere interventies ingezet moeten worden om uiteindelijk van de klachten af te komen. Afhankelijk van de klacht kan dit bijvoorbeeld oefentherapie, rust, advies of dry needling zijn.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Aanvullend onderzoek

Bekijk hier alle onderwerpen.

echo apparaat
echobeeld

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF