Echo

Echografie kan ingezet worden als diagnostisch middel om een klacht in beeld te brengen. Door middel van een apparaat dat geluidsgolven produceert, kan een ‘kijkje’ genomen worden onder de huid en worden botten, spieren, pezen, gewrichten beoordeeld.

echo apparaat


Er kan onderscheid gemaakt worden tussen de weefsels doordat de geluidsgolven op verschillende manieren worden teruggekaatst. Echografie is geen behandelmethode maar een middel dat binnen de fysiotherapiepraktijk steeds meer gebruikt wordt.

Voor een betere geleiding van de geluidsgolven, wordt bij een echografie eerst wat gel aangebracht op het gebied dat onderzocht gaat worden. Daarna plaatst de fysiotherapeut de kop van het apparaat op het lichaamsdeel. Op een beeldscherm wordt zichtbaar hoe bijvoorbeeld spieren, pezen en banden er onder de huid uitzien. Een eventuele ontsteking, spierscheur of kalkafzetting kan hierdoor worden opgemerkt.

Gedurende het onderzoek wordt de kop heen en weer bewogen om het onderzochte gebied goed in beeld te brengen. Ook kan gevraagd worden een lichaamsdeel te bewegen.

Buiten het feit dat echografie kan dienen om een diagnose te stellen, kan het ook gebruikt worden om te beoordelen hoe een aandoening zich ontwikkelt. Zo kan bijvoorbeeld gekeken worden of een geblesseerde pees herstel laat zien na de fysiotherapeutische behandeling.

Zoals gezegd is echografie geen behandeling op zich en zullen er dus andere interventies ingezet moeten worden om uiteindelijk weer klachtenvrij te worden. Afhankelijk van de klacht kan dit bijvoorbeeld oefentherapie, rust, advies of dry needling zijn.
Gerelateerde onderwerpen

Aanvullend onderzoek

Bekijk hier alle onderwerpen.

echo apparaat
echobeeld

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF