Anamnese

Anamnese is de medische term die verwijst naar het verzamelen van informatie over de gezondheid en ziektegeschiedenis van een patiënt. Dit gebeurt door middel van het stellen van vragen en luisteren naar het verhaal van de patiënt. De anamnese wordt uitgevoerd door een arts, fysiotherapeut of andere zorgverlener voordat deze een diagnose stelt of een behandeling voorschrijft.


Welke vragen worden gesteld tijdens de anamnese?

Tijdens een anamnese vraagt de zorgverlener naar de klachten, medische geschiedenis, familiegeschiedenis, medicijngebruik, allergieën, leefstijl en andere informatie. Voorbeelden van vragen zijn:

  • Wat zijn de klachten en hoe zijn deze ontstaan?
  • Hoe lang zijn de klachten al aanwezig?
  • Zijn de klachten in de loop van de tijd veranderd?
  • Is er sprake van andere ziekten, lichamelijke beperkingen of psychische problemen?
  • Gebruik je op dit moment medicijnen? Zo ja, waarvoor?
  • Is er sprake van onverklaard gewichtsverlies, hevige nachtelijke pijn, kanker in de voorgeschiedenis? Dit zijn zogenaamde ‘rode vlaggen’ (risicofactoren) die kunnen wijzen op een ernstige aandoening.

Vragenlijsten worden vaak gebruikt om een nog beter beeld te krijgen van de klachten. Deze zijn onderdeel van de anamnese, maar worden vaak voor of na het eerste gesprek ingevuld door de patiënt.

Het doel van de anamnese is om een goed inzicht te krijgen in de klachten van de patiënt. Alleen zo kan de behandelaar een juiste diagnose stellen en de best mogelijke behandeling voorschrijven. Het is dus erg belangrijk om open en eerlijk te zijn tijdens dit vraaggesprek. De vragen worden afgestemd op de antwoorden die de patiënt geeft. De fysiocheck van Hierhebikpijn.nl is ook een vorm van anamnese.

Waarom is de anamnese zo belangrijk?

De anamnese is een belangrijke eerste stap in het achterhalen van een aandoening en het bepalen van de juiste behandeling. Het helpt ook bij het uitsluiten van mogelijke oorzaken van klachten en het in kaart brengen van aanwezige risicofactoren. Na de anamnese kan de zorgverlener aanvullende onderzoeken (laten) uitvoeren om de diagnose te bevestigen of om meer informatie te verzamelen.

Hoe bereid je je het beste voor op de anamnese?

Een arts heeft soms weinig tijd en misschien ben je een beetje zenuwachtig voor de afspraak. Voor je het weet sta je weer buiten. Zorg dus dat je goed voorbereid het gesprek ingaat. Dit kun je doen:

  • Maak een lijstje van alle aanwezige klachten: wanneer ze zijn begonnen, hoe vaak ze voorkomen en waardoor de klachten verergeren of verminderen.
  • Zet je medische geschiedenis op een rijtje, inclusief eerdere operaties, ziekten en aandoeningen.
  • Neem een overzicht van alle medicijnen die je op dit moment gebruikt mee, inclusief de doseringen. Vraag de apotheek om een actueel medicatieoverzicht en vul dit aan met medicijnen die je zonder recept gebruikt, zoals paracetamol.
  • Neem iemand mee naar de afspraak om te helpen bij het beantwoorden van vragen en het bieden van steun.
  • Schrijf de vragen die je hebt op. Zo vergeet je niets.
  • Wees eerlijk en open. Het is belangrijk om alle belangrijke informatie te delen, ook als deze gevoelig of persoonlijk is.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Aanvullend onderzoek

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF