Myofeedback

Spieren zenden kleine elektrische signalen uit. Myofeedback meet het elektrische signaal van een spier met elektroden. Myofeedback of 'spierterugkoppeling' geeft op deze manier informatie over de activiteit van een spier in rust en tijdens het bewegen.

myofeedback apparaat


Hoe werkt myofeedback?

Een onderzoek met myofeedback geeft aan of een spier ontspannen of juist erg aangespannen is. Via een signaal is zichtbaar en/of hoorbaar wat de mate van spieractiviteit is. Myofeedback lijkt erg veel op het onderzoek dat we elektromyografie noemen, ook wel EMG-onderzoek genoemd.

Myofeedback is te gebruiken als aanvulling op het lichamelijk onderzoek, maar ook tijdens de behandeling. Een fysiotherapeut kijkt in het onderzoek of een spier een te hoge of te lage spanning heeft en of dit de klachten veroorzaakt. In de behandeling wordt dan gewerkt aan het bewust aan- of ontspannen van de desbetreffende spier(en). Dit met behulp van de feedback die het apparaat geeft, gevolgd door (ontspannings)oefeningen en verdere adviezen. Op den duur moet dan weer de juiste balans ontstaan, ook zonder gebruik te maken van het myofeedbackapparaat.

Bekkenfysiotherapie zetten myofeedback regelmatig in om de activiteit van de bekkenbodemspieren te meten. Maar ook voor mensen die bijvoorbeeld heel erg gespannen achter hun bureau zitten en hierdoor nek en rugklachten ontwikkelen, is het een nuttig hulpmiddel. Hier is het ook erg belangrijk om te kijken naar de lichaamshouding en werkplek en hier indien nodig aanpassingen in aan te brengen.

Er zijn er ook draagbare myofeedback apparaten. Voordeel hiervan is dat deze gedragen kunnen worden tijdens dagelijkse activiteiten. Zo meten zij de spierspanning over een langere tijd.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Aanvullend onderzoek

Bekijk hier alle onderwerpen.

myofeedback apparaat

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF