Myofeedback

Spieren zenden kleine elektrische signalen uit. Bij myofeedback wordt het elektrische signaal een spier gemeten met elektroden gemeten. Myofeedback of 'spierterugkoppeling' geeft op deze manier informatie over de activiteit van een spier in rust en tijdens het bewegen.

behandelmethoden myofeedback


Tijdens een onderzoek met myofeedback kan bepaald worden of een spier ontspannen of juist erg aangespannen is. Via een signaal is zichtbaar en/of hoorbaar wat de mate van spieractiviteit is. Myofeedback lijkt erg veel op het onderzoek dat we elektromyografie noemen, ook wel EMG-onderzoek genoemd.

Myofeedback kan zowel tijdens lichamelijk onderzoek als tijdens behandeling ingezet worden. Tijdens het onderzoek wordt gekeken naar een te hoge of juist te lage spanning van bepaalde spieren. In de behandeling wordt dan gewerkt aan het bewust aan- of ontspannen van de desbetreffende spier(en). Dit met behulp van de feedback die het apparaat geeft, gevolgd door (ontspannings)oefeningen en verdere adviezen. Op den duur moet dan weer de juiste balans ontstaan, ook zonder gebruik te maken van het myofeedbackapparaat.

Binnen de bekkenfysiotherapie wordt myofeedback regelmatig ingezet om de activiteit van de bekkenbodemspieren te meten. Maar ook voor mensen die bijvoorbeeld heel erg gespannen achter hun bureau zitten, kan het een nuttig hulpmiddel zijn. Bij deze laatste categorie is het ook erg belangrijk om te kijken naar lichaamshouding en werkplek en hier indien nodig aanpassingen in aan te brengen.

Naast de myofeedbackapparaten die in de praktijk gebruikt worden, zijn er ook draagbare varianten. Voordeel hiervan is dat deze over langere tijd kunnen meten en daardoor ingezet kunnen worden bij iemands dagelijkse activiteiten.
Gerelateerde onderwerpen

Aanvullend onderzoek

Bekijk hier alle onderwerpen.

behandelmethoden myofeedback

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF