Myofeedback

Met behulp van myofeedback wordt het elektrische signaal dat een spier uitzendt met elektroden gemeten. Myofeedback (spierterugkoppeling) geeft zodoende informatie over de mate van spieractiviteit in rust en tijdens beweging.

behandelmethoden myofeedback


Dankzij myofeedback kan tijdens de behandeling bepaald worden of een spier ontspannen of juist erg aangespannen is. Via een zicht- en/of hoorbaar signaal op het apparaat wordt deze spieractiviteit inzichtelijk gemaakt.

Myofeedback voor onderzoek en behandeling

Myofeedback wordt zowel ingezet voor het onderzoek als de behandeling. Tijdens het myofeedback onderzoek kijkt men of er srake is van een hoge of lage spierspanning. De behandeling is er op gericht de spier of spieren bewust aan te spannen of te ontspannen. Dankzij de feedback die het apparaat geeft kan er heel bewust geoefend worden. Aan de hand van (ontspannings)oefeningen en adviezen hoopt men dat later ook zonder gebruik te maken van het myofeedbackapparaat de juiste balans ontstaat.

Bekkenfysiotherapeuten gebruiken myofeedback regelmatig om de activiteit van de bekkenbodemspieren te meten. Ook wordt myofeedback gebruikt om mensen die bijvoorbeeld erg gespannen achter hun bureau zitten hiervan bewust te maken. Bij dergelijke behandelingen wordt ook gekeken naar de lichaamshouding en de werkplek. Zowel de houding als de werkplek dienen geoptimaliseerd te worden.

Naast de myofeedbackapparaten die in de praktijk gebruikt worden, zijn er ook draagbare varianten. Voordeel hiervan is dat deze over langere tijd kunnen meten en daardoor ingezet kunnen worden bij iemands dagelijkse activiteiten. Myofeedback vertoont veel overeenkomsten met elektromyografie (EMG-onderzoek).


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Behandelmethoden

Bekijk hier alle onderwerpen.

behandelmethoden myofeedback

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF