TENS
Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie

TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Dit betekent dat zenuwen geprikkeld worden door middel van op de huid geplakte elektroden. Deze behandelvorm gebruikt zwakke elektrische stroompjes en kan ingezet worden bij mensen met (chronische) pijn.

arm tens transcutane elektrische neurostimulatie


TENS bereikt een pijnverminderend effect door een verstoring van de pijngeleiding, het stimuleren van de afgifte van pijnstillende stoffen en de ontspannende werking ervan op de spieren.

Gebruik van TENS

Het gebruik van het TENS-apparaat is erg eenvoudig. Het apparaat is een klein kastje dat werkt op batterijen met daaraan twee snoertjes met een elektrode. De elektroden worden rond het pijnlijke gebied aangebracht waarna het apparaat aangezet wordt. Er zijn verschillende soorten elektrische pulsen in te stellen met hogere of lagere intensiteit. Er bestaan ook draagbare TENS-apparaatjes voor thuisgebruik. Het TENS-apparaat is meerdere keren per dag te gebruiken met een duur van 20-60 minuten.

Een pijnspecialist schrijft een TENS-behandeling voor of het apparaar wordt ingezet als onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling. Dit kan in combinatie met pijnmedicatie gebeuren.

Hoewel TENS gebruikt wordt voor het verminderen van pijn, is het geen oplossing voor het onderliggende probleem. De oorzaak van de pijn wordt hiermee namelijk niet aangepakt. Het kan daarom een aanvulling zijn op verdere (fysiotherapeutische) behandeling of verlichting van klachten geven voor mensen waarbij andere therapieën niet aanslaan.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Behandelmethoden

Bekijk hier alle onderwerpen.

arm tens transcutane elektrische neurostimulatie

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ┬╗

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF