TENS

TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Dit betekent dat zenuwen geprikkeld worden door middel van elektroden die op de huid worden geplakt. Deze behandelvorm gebruikt zwakke elektrische stroompjes en kan ingezet worden bij mensen met (chronische) pijn.

arm tens


Het pijnverminderende effect van TENS wordt bereikt door verstoring van de pijngeleiding, het stimuleren van de afgifte van pijnstillende stoffen en de ontspannende werking ervan op de spieren.

Gebruik van TENS

Het gebruik van het TENS-apparaat is erg eenvoudig. Dit is een klein kastje dat werkt op batterijen met daaraan twee snoertjes met aan de uiteinden een elektrode. De elektroden worden rond het pijnlijke gebied aangebracht waarna het apparaat aangezet wordt. Er zijn verschillende soorten elektrische pulsen in te stellen met hogere of lagere intensiteit. Er bestaan ook draagbare TENS-apparaatjes die thuis worden gebruikt om de pijn te verminderen. De TENS kan meerdere keren per dag worden gebruikt met een duur van 20-60 minuten.

Een TENS-behandeling kan voorgeschreven worden door een pijnspecialist of ingezet worden als onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling. Deze vorm van pijnstilling kan gebruikt worden naast pijnmedicatie.

Hoewel TENS gebruikt kan worden om pijnvermindering te bewerkstelligen, is het geen oplossing voor het onderliggende probleem. De oorzaak van de pijn wordt hiermee namelijk niet aangepakt. Het kan daarom een aanvulling zijn op verdere (fysiotherapeutische) behandeling of verlichting van klachten geven voor mensen waarbij andere therapieën niet aanslaan.
Gerelateerde onderwerpen

Behandelmethoden

Bekijk hier alle onderwerpen.

arm tens

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF