Fricties
Diepe dwarse fricties (DDF)

Diepe dwarse fricties (DDF) worden ingezet als behandeling bij blessures van gewrichtsbanden, spieren en pezen. Het toepassen van deze techniek zorgt voor vermindering van pijn en ontstekingsverschijnselen.

arm frictie


Wat zijn fricties?

Fricties zijn een massagetechniek die diep en dwars op het vezelverloop van geblesseerd weefsel wordt gegeven. Een vinger of hulpmiddel haakt achter de te behandelen structuur waarna er aan het weefsel getrokken wordt. Dit moet met enige kracht gebeuren.

Fricties worden ingezet bij aandoeningen als een tenniselleboog of peesproblemen van de knie of schouder. Om de techniek goed uit te voeren, moet het te behandelen weefsel eerst wat op spanning gebracht worden. Bijvoorbeeld door een gewricht wat te buigen of te strekken.


Het doel van fricties is om abnormale vorming van bindweefsel te voorkomen of zelfs kapot te maken zodat het weefsel zich daarna op de goede manier kan herstellen. De kwaliteit van het littekenweefsel verbeterd hierdoor. Daarnaast stimuleren de fricties de lokale doorbloeding wat het herstel ook weer ten goede komt. Hoewel de DDF-techniek in de praktijk voor veel mensen (tijdelijk) lijkt te werken, is er geen wetenschappelijk bewijs voor. Steeds minder fysiotherapeuten gebruiken fricties nog.

Hoe voelen fricties?

Fricties kunnen in het begin flink pijnlijk zijn. Meestal neemt de pijn gedurende de behandeling af waardoor het juist voor veel mensen prettig aanvoelt. Dit betekent niet dat de klachten na één behandeling ook verholpen zijn. Het pijnstillende effect dat tijdens de behandeling optreedt is tijdelijk. Uiteindelijk is het doel dat de aangedane structuur zich herstelt, maar dit zal niet gaan zonder de juiste oefeningen om de pees weer sterker te maken.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Behandelmethoden

Bekijk hier alle onderwerpen.

arm frictie

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ┬╗

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF