Fricties
Diepe dwarse fricties (DDF)

Diepe dwarse fricties (DDF) worden ingezet als behandeling bij blessures van gewrichtsbanden, spieren en pezen. Het toepassen van deze techniek zorgt voor vermindering van pijn en ontstekingsverschijnselen.

arm frictie


Bij fricties wordt gebruik gemaakt van een massagetechniek die diep en dwars op het vezelverloop van geblesseerd weefsel wordt gegeven. Een vinger of hulpmiddel wordt achter de te behandelen structuur ‘gehaakt’ waarna er aan het weefsel getrokken/geduwd wordt. Dit moet met enige kracht gebeuren.

Fricties worden vaak ingezet bij aandoeningen als een tenniselleboog of peesproblemen van de knie of schouder. Om de techniek goed uit te voeren, moet het te behandelen weefsel eerst wat op spanning gebracht worden. Dit kan door een bepaalde houding aan te nemen of bijvoorbeeld een knie iets te buigen.


Het doel van fricties is om abnormale vorming van bindweefsel te voorkomen. Of zelfs kapot te maken zodat het weefsel zich daarna op de goede manier kan herstellen. De kwaliteit van het littekenweefsel wordt hiermee verbeterd. Daarnaast wordt de lokale doorbloeding gestimuleerd door de massagetechniek wat het herstel ook weer ten goede komt. Hoewel de DDF-techniek in de praktijk voor veel mensen lijkt te werken, is er geen wetenschappelijk bewijs voor.

Hoe voelen fricties?

Omdat er rechtstreeks over de aangedane structuur gewreven wordt, kan dit in het begin flink pijnlijk zijn. Meestal neemt de pijn gedurende de behandeling af waardoor het juist voor veel mensen prettig aanvoelt. Dit betekent niet dat de klachten na één behandeling ook verholpen zijn. Het pijnstillende effect dat tijdens de behandeling optreedt is tijdelijk. Uiteindelijk is het doel dat de aangedane structuur zich herstelt.
Gerelateerde onderwerpen

Behandelmethoden

Bekijk hier alle onderwerpen.

arm frictie

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2021 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF