Pijn aan de schouder

Verschillende structuren in en rondom de schouder zorgen er samen voor dat de schouder goed kan bewegen. Helaas lukt dat niet altijd even goed. Schouderklachten kunnen zowel acuut als gedurende een langere periode ontstaan. Dit uit zich vaak in pijn of een bewegingsbeperking.


pijn schouder

Anatomie van de schouder

De botten die zich in de schouder bevinden zijn het schouderblad (scapula), de bovenarm (humerus) en het sleutelbeen (clavicula). Het schouderblad bevat een kommetje waarin de kop van de bovenarm beweegt. Samen vormen de bovenarm en het schouderblad het 'glenohumeraal' gewricht. Boven dit gewricht bevindt zich het schouderdak. Het schouderdak bestaat uit botdelen van het schouderblad en enkele peesachtige banden (ligamenten).

Bovenop een deel van het schouderdak dat we het 'acromion' noemen, hecht het sleutelbeen aan. Dit loopt vanuit de schouder voorlangs naar het borstbeen toe, tot net onder de nek. Het schouderblad en het sleutenbeen bewegen beiden mee als we de arm helemaal omhoog heffen.

Rondom de hierboven genoemde botdelen bevinden zich vele structuren als spieren, kapsels, banden, slijmbeurzen, bloedvaten en zenuwen die samenwerken om de schouder zo goed mogelijk te laten functioneren. Een probleem bij een of meer van deze structuren kan leiden tot schouderklachten.

anatomie schouder

Controleer gratis uw schouderklachten

Om een goed beeld te krijgen van de oorzaak van de pijn in de schouder, adviseren wij u de online fysiotherapie check te doen. Door de plek waar u pijn heeft aan te wijzen en vervolgens de vragen te beantwoorden, worden uw schouderklachten vergeleken met de meest voorkomende aandoeningen binnen de fysiotherapie.

Aandoeningen van de schouder

Hieronder een overzicht van aandoeningen die pijn in de schouder kunnen veroorzaken. Elk artikel geeft uitgebreide informatie over de klachten, de oorzaak en de eventuele behandeling. Wanneer u de online fysiotherapie check doet, worden uw klachten vergeleken met al deze aandoeningen.

Schouder

pijn schouder
anatomie schouder

© copyright 2022 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF